XR-Magazine.nl

Hoe heet het apenstaartje in andere landen?

Het apenstaartje, we denken er niet bij na als we het gebruiken. Maar wist je dat het eigenlijk niets met internet te maken heeft, en al in de middeleeuwen gebruikt werd? En dat het in Hongarije als ‘wormpje’ bekend staat, terwijl de Portugezen en Spanjaarden het van oudsher ‘kwart’ noemen?

Slakjes

Want Portugese en Spaanse handelaren duidden een kwart – arroba – aan met een apenstaartje. Dat was ergens in de 15e eeuw. Terwijl de Toscanen er  al in de 12e eeuw mee schreven: hier was het teken een combinatie van de A en de C, die samen voor Al Cambio stonden. Overigens noemen Italianen een apenstaartje nu ‘chiocciolina’, een slakje. Net als de Fransen, maar die zijn dan ook gek op slakken. 

Complete dierentuin

De Chinezen hebben het over een muisje, de Hongaren spreken liever van een wormpje. Turken noemen het apenstaartje een rolmops en in Zweden is het een olifantenslurf. Denen en Noren spreken over een varkensstaart, De Russen noemen het een hondje. Waarom hier globaal geen afspraken over gemaakt zijn, is onduidelijk. Feit is dat er toen op taaltechnisch gebied een complete dierentuin is ontstaan als het om het @-teken gaat. 

Terugkijken: programma’s over eenvoudig leven

Wie nadenkt over minimalistisch of eenvoudig leven, misschien elders ter wereld, moet absoluut deze tv-programma’s terugkijken. Ze inspireren en laten zien dat eenvoudig leven soms moeilijk is. Al scheelt het veel stress, en dat begint al met het kijken naar deze rustgevende, soms hilarische taferelen.

Ik Vertrek: op zoek naar een eenvoudig leven

Bijna alle gezinnen in Ik Vertrek noemen stress als eerste reden om voor een eenvoudig leven te kiezen. Vaak wordt het een B&B in Frankrijk of Spanje. Wonen is goedkoper, het leven rustiger. Social media, parkeerproblemen, stadse prikkels, ze zijn er klaar mee. Ik vertrek mag dan vaak trending zijn op twitter, de deelnemers zijn vaak de lachende derde: zij zijn verlost van de stress. 

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

In aflevering 9 (seizoen 1) van Floortje Naar Het Einde van de Wereld zie je het ultieme voorbeeld van eenvoudig leven. Een Argentijns gezin reist de hele wereld rond in een oldtimer. De kinderen leren niet uit boekjes of van een tablet, maar in real life: ‘kijk, een nijlpaard’, zegt de moeder tegen haar kinderen tijdens een wandeling in Tanzania. Eigenlijk alle afleveringen die Floortje maakt, zijn bijzonder en inspirerend. 

Terugkijken: programma’s over eenvoudig leven

Geen idee waar je bent geweest? Gebruik streetview

Je bent op een plek geweest, laten we zeggen in Rome. Je hebt er heerlijk gegeten en leuke mensen ontmoet. Maar je had je telefoon niet bij je, of je accu was leeg. En de heerlijke wijn deed zijn werk. Hoe heet dat restaurant of supermarkt nou ook alweer? Streetview biedt soelaas. 

De route opnieuw beleven

Met streetview kom je er, zeker als het gaat om steden, makkelijk uit. Je tikt de straat van je hotel in of een ander herkenbaar punt – het Colosseum of het Piazza Venezia – en je volgt de looproute die je hebt genomen. Je vindt zo niet alleen dat ene restaurant terug, je beleeft de route ook opnieuw. Je zou het bijna jammer vinden dat ze geen geuren en geluiden hebben toegevoegd. 

Huis kopen of huisnummer vinden

Streetview is ook handig bij het zoeken naar een nieuw huis. Je kunt de buurt verkennen en vervolgens heerlijk verdwalen. Ook is streetview ideaal als je iemands huisnummer niet meer weet en een verrassing via de post wilt opsturen. Lang niet iedereen is in het online telefoonboek te vinden, maar gelukkig heb je de postcode aan de hand van het huisnummer zo gevonden. Scheelt weer een rit in de auto.

Geen idee waar je bent geweest? Gebruik streetview

Meningencircus Twitter

Het is dagelijkse kost op Twitter: naming and shaming. Vrij vertaald ‘aan de schandpaal nagelen’. Wat maken we ons druk over anderen sinds er social media bestaan. Alsof het echte leven niet al moeilijk genoeg is. 

Door het stof

Elk onvertogen woord dat er valt, elke afwijkende mening, er wordt een screenshot of beeld- of geluidsfragment van gemaakt en de flapuit moet door het stof. Het lijkt dan alsof iedereen zonder zonde is, en men massaal het recht heeft om de eerste steen te werpen. Dat doet men dan ook, zij het digitaal. Naming and shaming, een moderne vorm van wat we vroeger het volksgericht noemden. 

Twitter als orakel

Toen Twitter begon in 2006, vroeg iedereen zich af wat het voor zin heeft om de hele tijd te melden wat je uitspookt. Intussen is het een parade van meningen geworden en is menigeen bij alles benieuwd ‘wat twitter ervan vindt’. Alsof het een orakel is. Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden van tweets die positief van insteek zijn. Staan die niet meer online, dan is er vast nog wel een screenshot van te vinden. Soms moet je die opzoeken om te weten waar social media eigenlijk voor bedoeld zijn. 

Meningencircus Twitter

Een rondje door de stad geeft nieuwe inzichten

Menig ondernemer wil nog wel eens vastlopen als het gaat om creativiteit, nieuwe input en slimme marketing. Dan biedt een muf kantoor weinig inspiratie. Loop met wat collega’s een middagje de stad in en kom tot nieuwe inzichten!

Andere ondernemers

In de stad zie je hoe andere ondernemers hun spullen slijten. Ga ergens een broodje eten, stap eens een specialzaak binnen. Overal is reclame, overal zie je ideeën. Lokale ondernemers voelen zich zelden te goed om een samenwerking aan te gaan. Jij biedt hen een groter podium, zij bieden een product (eten, drinken, kunst) dat jij niet kunt vervaardigen. 

Een frisse neus halen voor een frisse blik

Ga eens informeren welke producten andere ondernemers gratis meegeven als hun naam maar wordt genoemd op een groter platform. Het kost jou niets, het kost hen bijna niets. En toch heb je weer wat nieuwe input. Voor je klanten, voor je medewerkers en ook voor de stad. Je gezicht laten zien is toch al zo belangrijk. Ga dus in plaats van netwerken of zakelijk uit eten, liever een frisse neus halen in de stad, want je komt fris en vol inspiratie weer terug op kantoor. 

Een rondje door de stad geeft nieuwe inzichten

Aanrader: de boeken van Marcel van Roosmalen

Kennen veel mensen Marcel van Roosmalen van zijn droge humor in diverse tv-programma’s, voor wie deze optredens beviel zijn de boeken van de journalist een aanrader. Alleen al de titel van de bundel Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt maakt nieuwsgierig. Onlangs verscheen Nederland onder het systeemplafond

Ruzie in Volendam

In het eerstgenoemde boek reist Van Roosmalen als journalist van VARA Magazine af naar Volendam, voor een presentatie van De Palingsoap. De zin van het programma ontgaat hem volledig, en al snel krijgt hij ruzie met de perschef en een cameraman van SBS. De manier waarop hij dit opschrijft, is hilarisch. Zo staat dit boek vol met bijzonder droogkloterige taferelen.  

Oubollige bijeenkomsten

In Nederland onder het systeemplafond gaat Marcel van Roosmalen op zoek naar de meest oubollige bijeenkomsten met één gemeenschappelijke overeenkomst: ze vinden plaats onder een systeemplafond. Een symposium over hondenpoep, bijvoorbeeld. Door de schrijfstijl van Van Roosmalen vraag je je af waar mensen zich druk om maken. En dat is precies de bedoeling. Dat hij dit teweegbrengt door alleen maar op te schrijven wat hij ziet, maakt Van Roosmalen tot een uniek schrijver. Lees al zijn boeken!

de boeken van Marcel van Roosmalen

Verbeter het klimaat van je (thuis)kantoor met planten

Het hebben van planten op kantoor heeft voordelen. Zo zorgen ze dat de luchtkwaliteit in de ruimte verbetert, want ze filteren koolstofdioxide uit de lucht. Daarnaast zorgen ze voor een betere luchtvochtigheid, werken ze stressreducerend en kunnen ze zelfs de akoestiek in een kantoor verbeteren. Dit zorgt allemaal weer voor een betere concentratie en meer creativiteit op de werkvloer. Uit onderzoeken blijkt dat het welzijn van medewerkers tot wel 47 procent toeneemt als er planten op kantoor staan. En zo’n groen kantoor ziet er ook nog eens heel leuk uit!

Welke planten passen op kantoor?

Welke planten geschikt zijn voor het (thuis)kantoor hangt onder meer af van de grootte van de ruimte en de aanwezige groene vingers. Is er bijvoorbeeld een aantal collega’s dat de zorg voor de planten een welkome afwisseling vindt, of is het belangrijk om voor ‘makkelijke’ planten te kiezen? Een volgroeide Japanse esdoorn is een prachtige boom, maar staat liever buiten, terwijl de bonsaivariant van de Japanse esdoorn wel een leuke toevoeging aan de kantoortuin kan zijn. Voorbeelden van planten die bekend staan om hun uitstekende luchtzuiverende kwaliteiten zijn de Drakenbloedboom (Dracaena), de Lepelplant (Spathiphyllum) en de Monstera. 

Verbeter het klimaat van je (thuis)kantoor met planten

Ergernissen op websites

Een telefoonnummer zoeken blijkt onmogelijk, wanneer je ergens op klikt verspringt de site en zit je opeens in de appstore, je mag dingen alleen zien als je inlogt: ergernissen zijn er nog steeds genoeg. Internet of niet, cookies of niet. 

‘Even’ een telefoonnummer zoeken

Zo wil je bijvoorbeeld snel even iets regelen bij de gemeente. Een parkeerontheffing vergeten te regelen voor een monteur. Ga je naar de site van de gemeente en zoek je bij contact. Daar staat alleen een emailadres: te langzaam, je wilt het ding morgen hebben! Na veel geklungel vind je een nummer en krijg je hopelijk een levende persoon aan de lijn. Dat bedrijven hun telefoonnummer zo goed verstoppen, is even begrijpelijk als irritant. 

Getetter

Of de filmpjes die ongevraagd beginnen af te spelen. Lekker, dat getetter als je even iets op wilt zoeken tijdens een vergadering. En dan is er natuurlijk de reclame waar je op klikt omdat de site beweegt. Nooit is het iets waar je wat aan hebt. Of je hebt er inderdaad ooit op gezocht maar je hebt het allang aangeschaft, of je denkt: waarom krijg IK deze reclame? Leuk, die cookies, maar werken doet het blijkbaar niet echt. 

Ergernissen op websites