Nieuwsbericht

Zeven van de tien MKB’ers van plan te investeren in bedrijf

~ Immateriële investeringen zoals IT, personeel en marketing populair ~

Amsterdam, 2 april 2019 – Maar liefst 69 procent van het Nederlandse MKB is van plan de komende vijf jaar in zijn onderneming te investeren. Dit blijkt uit onderzoek van MKB-financieringsplatform October onder 1.059 Nederlandse MKB-ondernemers. Van alle ondervraagden wil 59 procent investeren in nieuwe apparatuur. Ook marketing (43 procent) en IT (37 procent) staan hoog op de prioriteitenlijst.

Opvallend genoeg is de investeringsbereidheid onder MKB-ondernemers het hoogst in de logistieke sector (84 procent), gevolgd door retail en horeca (beide 80%). De verwachtingen om te investeren zijn daarentegen het laagst in de bouw (61 procent). Uit het onderzoek blijkt verder dat ondernemers uit sectoren met een hogere investeringsbereidheid meer moeite hebben om voldoende kapitaal aan te trekken. “Het lijkt alsof er een inhaalslag moet worden gemaakt en het is de vraag of banken hiervoor het juiste loket zijn”, zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland.

Immateriële zaken
Naast nieuwe apparatuur, marketing en IT, worden personeel (28 procent) en fleet (26 procent) genoemd als de belangrijkste investeringen voor de komende vijf jaar. Mannaerts: “Opvallend is dat de meeste investeringen immateriële zaken betreft met als één van de koplopers IT. Omdat de traditionele banken bij voorkeur financieren op basis van zekerheden, neemt het financieringsrisico voor MKB’ers toe. Dit bevestigt nogmaals het belang voor organisaties om hun financieringsbronnen te diversifiëren.”

ADB financieren van investeringen
Eén op de vijf Nederlandse MKB’ers zegt nog te afhankelijk te zijn van hun bank wanneer het gaat om het aantrekken van (voldoende) kapitaal. Voor alternatieven, zoals het binnenhalen van investeerders en afsluiten van onderhandse leningen, lopen de ondervraagde ondernemers echter niet warm. 64 procent van hen geeft namelijk liever geen aandelen uit en 59 procent sluit bij voorkeur geen onderhandse leningen af met familie en/of vrienden. Mannaerts: “In een periode waarin investeringen in digitalisering en technologie cruciaal zijn voor de winstgevendheid en het succes van de organisatie, vormt de afhankelijkheid van bankfinanciering een risico voor het Nederlandse MKB. Om dit te doorbreken, kunnen zij bewust aansturen op een meer divers gebruik van financiers die een zogenaamde ’anders-dan-bank-financiering’ (ADB-financiering) aanbieden.”

Over October
October is een platform voor MKB-financiering dat is opgericht in Frankrijk in 2014. Sinds eind 2018 is het platform na Frankrijk, Spanje en Italië ook beschikbaar voor Nederlandse ondernemers en investeerders. October heeft al meer dan 270 miljoen euro aan leningen verstrekt aan ruim 560 verschillende MKB-ondernemingen. Hiermee is de fintech startup het grootste en snelst groeiende platform voor MKB-financiering in continentaal Europa. October is één van de oprichters van de stichting MKB-Financiering, die als doel heeft de toegang tot alternatieve (non-bancaire) financieringsmogelijkheden voor ondernemers te verbeteren. Deze stichting wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.