Nieuwsbericht

Onderzoek Dimension Data: supply chain nieuwe zwakke schakel in cybersecurity voor bedrijven

~ Cybercriminelen richten zich met ransomware steeds vaker op supply chain ~

Barneveld – In 2017 was er een verontrustende toename in ransomware en andere cyberaanvallen op de supply chain te zien. Vooral bedrijven in de zakelijke dienstverlening kregen te maken met een aanzienlijke groei van het aantal aanvallen. Dit gold vooral voor de EMEA-regio, waar twintig procent van alle aanvallen gemunt was op deze sector. Dit alles blijkt uit het Executive Guide to the NTT Security 2018 Global Threat Intelligence Report van Dimension Data.

De zakelijke dienstverlening kreeg tien procent van alle wereldwijde ransomwareaanvallen te verduren. Daarmee was deze sector na de financiële-dienstverleningssector en de technologiesector het derde grootste doelwit, terwijl de zakelijke dienstverlening in 2016 nog op de zesde plaats stond. Ook in Noord- en Zuid-Amerika was deze sector op de derde plaats te vinden (met negen procent van alle aanvallen).

Het aantal keren dat voor klanten in de financiële dienstverlening ransomwaregerelateerde, geoutsourcet incident response engagements noodzakelijk waren tegen hackers, nam af van 22 procent in 2016 tot vijf procent in 2017. Daarentegen is de supply chain van zakelijke dienstverleners duidelijk een doelwit geworden voor diefstal van bedrijfsgeheimen en intellectueel eigendom. Gegevens van klanten en zakelijke partners komen hierdoor mogelijk op straat te liggen.

Ondanks de daling van het aantal geoutsourcet incident response engagements blijft de financiële sector het belangrijkste doelwit van cybercriminelen, die regelmatig omgevingen verkennen om kwetsbaarheden in infrastructuren en applicaties te ontdekken.

Mark Thomas, CTO Cybersecurity van de Dimension Data Group: “In supply chains zijn verschillende onderdelen aanwezig die zich vaak bevinden op losse, gedateerde netwerkinfrastructuren. Dat maakt ze een eenvoudige prooi voor cybercriminelen. Serviceproviders en outsourcers vormen ook een belangrijk doelwit vanwege hun bedrijfsgeheimen en intellectueel eigendom. Bedrijven moeten hun ogen openen voor de realistische bedreigingen en ervoor zorgen dat alle aspecten van hun bedrijfsvoering beveiligd zijn.”

Technologie was in 2017 de op een na meest aangevallen sector: negentien procent van het aantal aanvallen was daarop gericht. Opvallend is dat het aantal aanvallen op de overheid afnam van negen procent in 2016 tot vijf procent in 2017.

Daarnaast was er in 2017 een enorme toename van 350 procent te zien in het aantal ransomwaregevallen. Dat was zeven procent van alle wereldwijde malwareaanvallen; in 2016 was dat nog een procent. Naar verwachting zet deze groei door als gevolg van de populariteit van ransomware.

Een aantal uitkomsten uit het NTT Security 2018 Global Threat Intelligence Report.

  • Zeventig procent van alle aanvallen in Noord- en Zuid-Amerika was gericht op de sectoren technologie en financiële dienstverlening. De Verenigde Staten zijn wereldleider als het gaat om technologie-innovatie en in de financiële sector is een grote hoeveelheid persoonlijke gegevens te vinden, waar cybercriminelen wel raad mee weten.
  • In Australië was het onderwijs de meest aangevallen sector (26 procent). Met een open-netwerkmodel en omgevingen waarin veel wordt samengewerkt, en er dus verbinding is tussen studenten, campussen, hbo-instellingen en universiteiten, is het onderwijs een waardevol doelwit.
  • Het aantal aanvallen op de APAC-productiesector nam af tot slechts zeven procent (terwijl dat in 2016 nog 32 procent was). Reden is de adoptie van uitgebreide security-governance en proactiviteit in het versterken van de cyberverdediging.

Mark Thomas: “De uitgebreide resultaten in het NTT Security 2018 Global Threat Intelligence Report laten ook grote verschillen zien tussen de diverse werelddelen. In EMEA speelt bijvoorbeeld ransomware een grote rol. Ransomware was hier goed voor bijna dertig procent van de cyberaanvallen, terwijl het wereldwijde gemiddelde op zeven procent ligt. EMEA was verder ook de enige regio waarin ransomware het meest voorkomende type malware was. Dat is te wijten aan de verscheidene cyberaanvalcampagnes, zoals WannaCry en NotPetya.”

Dimension Data’s Executive’s Guide to the NTT Security 2018 Global Threat Intelligence Report is te downloaden op de website.

###

Over het onderzoek
Dimension Data’s Executive’s Guide to the NTT Security 2018 Global Threat Intelligence Report werd samengesteld uit data verzameld door NTT Security en andere onder de vlag van NTT opererende bedrijven, waaronder Dimension Data. Daarnaast waren de data afkomstig uit de netwerken van tienduizend klanten op vijf continenten, 3,5 biljoen securitylogs, 6,2 miljard pogingen tot aanvallen en honeypots[1] en sandboxes[2] in meer dan honderd landen over de gehele wereld.

[1] Honeypot: lokvalsystemen die zijn opgezet om informatie over een aanval of aanvaller te verzamelen en om die aanval mogelijk af te wenden van een zakelijke omgeving. Honeynet: een netwerk dat honeypot-systemen bevat.
[2] Sandbox: software die verdachte code uitvoert in een zeer goed beveiligde omgeving en activiteiten daarin onderzoekt.

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.