Nieuwsbericht

Paradise Papers onthulden belastingparadijzen met behulp van Talend

~Onderzoeksjournalisten ontdekken offshore belastingparadijzen in 13,4 miljoen versleutelde documenten~

REDWOOD CITY, Californië – 31 januari 2018 – De onderzoeksjournalisten van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) hebben Talend Data Fabric ingezet voor het Paradise Papers-onderzoek. De onderzoeksjournalisten gebruikten de integratie-oplossing van Talend (NASDAQ: TLND), leider in cloud- en big data-integratiesoftware, om 13,4 miljoen versleutelde documenten te analyseren. Deze documenten werden gelekt vanuit twee offshore belastingparadijzen en 19 rechtsgebieden die politici en grote multinationals helpen om transacties en vermogens uit het zicht van de fiscus te houden.

Open source
Het ICIJ zet de open source-technologie van Talend in om zijn grafische database Neo4j te verrijken met meer dan 1,4 TB aan ongestructureerde data. Deze database gebruikt het visualisatieplatform Linkurious voor het structureren en opvragen van informatie. De Paradise Papers-data bestaan uit e-mailberichten en Excel-, CSV- en PDF-bestanden met tekst en afbeeldingen. Het ICIJ gebruikt daarnaast andere open source-tools om ondersteuning te bieden voor zijn ‘Knowledge Center’ en om alle informatie doorzoekbaar te maken voor journalisten. De 13,4 miljoen onthullende documenten werden verkregen door de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Het ICIJ werkte ongeveer een jaar samen met honderden journalisten en mediapartners om de gelekte informatie te openbaren.

Pierre Romera, CTO bij ICIJ: “We kiezen Talend voor het opschonen, transformeren en integreren van alle data. Talend biedt ons onmisbare technologie om een robuuste database op te bouwen. Het gebruik van open source draagt bij aan de beveiliging en de betrouwbaarheid van data, terwijl ons netwerk van onderzoeksjournalisten bergen aan bestanden analyseert. Daarnaast stellen open source-oplossingen ons in staat om te profiteren van de laatste innovaties op het gebied van dataverwerking, -extractie en -visualisatie. Ook de cloud vervult een sleutelrol in het onderzoek. We doen een beroep op de kracht van Amazon Web Services (AWS) om alle data te verwerken en voor een brede groep gebruikers toegankelijk te maken. Cloud-technologie biedt ons on demand schaalbaarheid, zodat we de workload eenvoudig kunnen beheren.”

“Sinds het ICIJ in 2016 gelekte informatie onthulde met de Panama Papers, iets waarvoor het de Pulitzer Prize won, is gebleken hoeveel impact data op onze samenleving kan hebben”, zegt Ciaran Dynes, Senior Vice President Products bij Talend. “Het doet ons een genoegen om ondersteuning te bieden voor diepgaande onderzoeksjournalistiek en mensen die waardevolle inzichten uit data willen putten.”

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over de data achter de Paradise Papers.
-------

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.