Nieuwsbericht

Nederlandse IT-beslissers missen daadkracht in boardroom

~ Gebrek aan visie rond digitale transformatie zet Nederlandse bedrijven op achterstand ~

Amsterdam, 15 januari 2018 - Bijna de helft van de IT-beslissers in Nederland maakt zich zorgen over het gebrek aan daadkracht in de Nederlandse directiekamer als het gaat om digitale transformatie. Zo’n 47 procent van hen heeft moeite om binnen directiekamers overeenstemming te vinden over de doelen voor digitale transformatie. Nederland scoort daarmee wel net iets hoger dan het Europees gemiddelde van 41 procent, blijkt uit onderzoek van de wereldwijde cloud- en netwerkaanbieder Interoute onder meer dan 800 IT-beslissers in acht Europese landen.

"Als de directie geen duidelijke toekomstvisie ontvouwt, vinden veel IT-professionals het moeilijk om belangrijke digitale transformatieprojecten te ontwikkelen. Hierdoor ontstaat het risico dat Nederlandse bedrijven achterblijven”, stelt Martijn ten Kate, countrymanager bij Interoute. “Grote veranderingen op het gebied van politiek en technologie hebben een negatieve impact op de besluitvorming in de directiekamer. Tegelijkertijd is het juist onder zulke omstandigheden belangrijk dat IT niet blijft hangen in dagelijkse onderhoudstaken, maar zich juist gaat richten op de verbetering van bedrijfsprocessen en klantervaringen, zodat organisaties zich kunnen onderscheiden met verbeterde producten en diensten.”

“Steun vanuit het hoogste bestuursniveau is essentieel voor alle organisaties die de veranderingen willen doorvoeren waarmee ze de ontwikkelingen in de digitale economie kunnen omarmen”, zegt Ten Kate. "IT-professionals hebben de steun van het hele bedrijf nodig om een digitale basis te kunnen leggen voor verdere groei van het bedrijf.”

Oude technologieën integreren
Een van de belangrijkste uitdagingen in de digitale transformatie is, volgens 55 procent van de ondervraagde Europese IT-beslissers, de integratie van oude technologieën met nieuwe cloud applicaties, op de voet gevolgd door veranderingen in het politieke klimaat en de daarmee gepaard gaande onzekerheden (52 procent). Nederlandse IT-professionals noemen onzekerheid over het internationale politieke klimaat zelfs hun grootste zorg (62 procent), met dank aan Brexit, de invloed van Rusland en de ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Een ander belangrijk pijnpunt dat zowel in Europa (52 procent) als in Nederland (57 procent) hoog op de agenda staat, is het groeiende gebrek aan IT-talent om nieuwe projecten op te starten. Het gebrek aan talent dat gerelateerd is aan nieuwe digitale technologieën zorgt volgens 54% van de Nederlandse respondenten het komende jaar zelfs al voor projectvertragingen van 6 maanden.

Leiderschap vereist
“In heel Europa hebben bedrijven behoefte aan leiderschap om te voorkomen dat organisaties achterblijven", waarschuwt Ten Kate. "Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die digitale transformatie biedt, moeten IT-professionals samenwerken met de directie om snel en slagvaardig te kunnen handelen. Met ondersteuning, sturing en overeenstemming kan de digitale transformatie worden versneld. Uiteindelijk profiteert de hele organisatie daarvan.”

De resultaten van deze enquête zijn overgenomen uit het rapport ‘The challenges facing European IT decision makers engaged in digital business transformation’, waarin de factoren worden onderzocht die de IT-besluitvorming bepalen en waarin wordt gekeken naar hoe senior IT-professionals zich op verandering voorbereiden. U kunt het rapport via onderstaande link downloaden. 

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.