Nieuwsbericht

Patiënt vreest medische fouten door slechte informatie-uitwisseling zorgsector

~ Consument vindt zorgsector ondoorzichtig en versnipperd ~

Amsterdam, 30 oktober 2017 – 67 procent van de patiënten heeft het gevoel dat onderlinge uitwisseling tussen zorgaanbieders niet goed verloopt. Het merendeel (58%) heeft zelfs het gevoel dat er (medische) fouten worden gemaakt door een slechte informatie-uitwisseling. Verder zegt de patiënt dat de beleving onder druk komt te staan, als gevolg van de hoeveelheid partijen waar zij mee te maken krijgt. 60 procent van de patiënten zegt dit te ervaren. Dit blijkt uit onderzoek van Enable-U ‘De zorgsector door de bril van de patiënt’ onder 1.002 respondenten.

Democratisering van informatie
Medische gegevens ontsluiten en op een veilige wijze delen met andere zorgverleners of met de patiënt zelf, daar schort het momenteel nog behoorlijk aan:
- 47 procent van de patiënten moet regelmatig reeds bekende informatie meermaals opnieuw verstrekken;
- 55 procent mist één overzicht van al zijn of haar zorggerelateerde zaken;
- 43 procent weet niet precies wat hij of zij moet regelen als er iets in de persoonlijke zorgsituatie verandert.

Ondanks deze gegevens, is de patiënt toch overwegend positief en geeft zij de zorgsector als rapportcijfer een 6,7.

“Het lijkt erop dat in de versnipperde zorgsector de patiënt niet meer het gevoel heeft centraal te staan en dat is, zeker in deze sector, erg pijnlijk”, stelt Frank Arts, CEO van Enable-U. “Kijkend naar de zorgsector als geheel valt op dat iedere aanbieder verantwoordelijk is voor een klein onderdeel van de totale zorg die een patiënt ontvangt. Daarom is het in de zorg van groot belang dat alle schakels in de keten, patiënt- of cliëntinformatie op een veilige manier met elkaar delen zodat het zorgproces niet geremd wordt. Met één druk op de knop moeten zowel de zorgverlener als zorgontvanger inzicht kunnen krijgen in de meest recente informatie. Democratisering van informatie, het teruggeven van controle aan de daadwerkelijke eigenaar, zorgt dat we samen leven en samen werken beter kunnen maken.”
----------

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.