Nieuwsbericht

Sensoren in hoorn beschermen zwarte neushoorns in Tanzania

Rotterdam | The Internet of Life en Stichting ShadowView zijn erin geslaagd om met LoRaWAN™ uitgeruste sensoren direct in de hoorns van ernstig bedreigde zwarte neushoorns te plaatsen. Deze sensoren geven park rangers de mogelijkheid om de locatie en activiteiten van de dieren nauwkeurig te monitoren en hen zo tegen stropers te beschermen.

De operatie vond plaats in Tanzania en maakt deel uit van de LoRaWAN™ Internet of Things (IoT) Smart Parks oplossing die in diverse Nationale Parken in Afrika is opgezet. De hoorn-sensoren tonen de locatie van de dieren binnen het reservaat, waardoor de park rangers onmiddellijk naar deze informatie kunnen handelen. De actie werd ondersteund door technologiebedrijven Semtech en Kerlink.

Deze innovatie is in meerdere opzichten een unieke beschermingsmethode en veel duurzamer dan traditionele neushoorn trackers, waarbij er gebruik wordt gemaakt van GPS. Waar GPS trackers slechts tweemaal per dag een update kunnen ontvangen, ontvangen Smart Park-trackers meerdere updates per uur. Deze gedetailleerde data worden voortdurend geüpdatet op een digitale kaart in de Control Room van het park.

“De brute aanvallen van stropers op de neushoornpopulaties in Afrika hebben ertoe geleid dat er op het moment nog maar minder dan vijfduizend zwarte neushoorns in het wild leven”, legt projectleider Tim van Dam uit. “Van het oostelijke subtype zijn er nog slechts duizend over. Smart Parks biedt een nieuwe oplossing in de oorlog tegen stropers.”

ShadowView en The Internet of Life hebben de steun van het Wereld Natuur fonds gekregen om het project in Tanzania verder uit te breiden. Het voornaamste doel is om het netwerk te versterken, zodat alle zwarte neushoorns in het gebied met de Smart Park oplossing kunnen worden beschermd.

Andere Smart Parks toepassingen die worden gebruikt door het parkmanagement zijn sensoren die het openen en sluiten van hekken monitoren. Ook kunnen trackers op voertuigen, toeristen en personeel geplaatst worden om hen in risicogebieden te volgen. Dit soort sensoren werkt op zonne-energie en kunnen daardoor jaren meegaan.

ShadowView en The Internet of Life werken voortdurend aan de uitbreiding en verbetering van de Smart Parks oplossing binnen verschillende Nationale Parken op het Afrikaanse continent. Nieuwe toepassingen, zoals LoRaWAN™ camera-traps en sensoren op de geweren van alle parkrangers worden inmiddels ook geïntroduceerd voor een nog betere bescherming van bedreigde diersoorten.

About The Internet of Life
The Internet of Life is a company that develops, deploys and maintains Internet of Things technology to protect endangered wildlife like the black rhino and the elephant. The Internet of Life teamed up with the ShadowView foundation to deploy full LoRaWAN™-based security solutions in National Parks in Rwanda and Tanzania and is planning to expand across other National Parks in Africa.

For more information, visit www.theinternetoflife.com

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.