Nieuwsbericht

Microsoft en TU Delft gaan samenwerking aan voor ontwikkeling van quantum-computers

Microsoft viert de oprichting van Station Q Delft: een experimenteel onderzoekslaboratorium dat zich richt op quantum computing, geleid door Leo Kouwenhoven. Het bedrijf heeft een langetermijnovereenkomst gesloten met TU Delft, die onder meer bestaat uit een investering in QuTech, het quantum-instituut van TU Delft en Station Q Delft.

De investering bestaat onder andere uit de inzet van Microsoft-personeel in het laboratorium, onder wie onderzoekers, hardware engineers en program managers. Bij het experiment worden verder promovendi en postdoconderzoekers betrokken, en doet Microsoft financiële investeringen in state-of-the-art apparatuur en faciliteiten. Bovendien is Microsoft van plan geavanceerde nanoanalyses en verwerkingstools voor nanofabricage naar TU Delft te halen.

Station Q Delft is een nieuwe toevoeging aan het internationale netwerk van andere experimentele quantum-laboratoria die door Microsoft zijn opgericht. Hieronder vallen de laboratoria van Purdue University (Indiana, VS) en van de universiteit van Sydney, Australië. Naast de samenwerking in de verschillende experimentele laboratoria profiteert Station Q Delft van ondersteuning van de in Redmond (Washington, VS) gevestigde Microsoft Quantum Computing-teamleden en de quantum-theoretici van Microsofts Station Q Santa Barbara (California, VS).

Middels het partnerschap met TU Delft richt Microsoft zich op het bouwen van een robuuste en schaalbare quantum-computer – een computer die gebruikmaakt van quantum-mechanica en het vermogen van quantum bits om zowel 1’en als 0’en tegelijk te zijn. Het resultaat is dat extreem complexe berekeningen veel sneller zijn uit te voeren dan met standaardcomputers. Zodra dit doel is bereikt, willen beide partijen zeer toegankelijke instrumenten creëren, die ook wetenschappers zonder quantum-achtergrond kunnen gebruiken om ’s werelds meest ingewikkelde maatschappelijke problemen op te lossen.

Leo Kouwenhoven, Microsoft Science Director van Station Q Delft: “De wereld van quantum computing ontwikkelt zich snel en biedt veel potentie. Nu quantum bits al zijn gecreëerd, is het belangrijk om een stabiel systeem en de juiste computing-methoden te ontwikkelen. QuTech en Station Q Delft kunnen dit samen bereiken. Ik ben ontzettend blij met de samenwerking tussen Microsoft en TU Delft. Ik verwacht dat we samen een mooie bijdrage kunnen leveren.”

De geplande samenwerking met Microsoft versterkt het al baanbrekende QuTech-programma, net als de bestaande Delftse faculteit en verzameling studerende talenten. De samenwerking stelt de universiteit in staat om de beste en intelligentste talenten aan te trekken. Bovendien profiteert geheel Nederland van de overeenkomst, omdat deze leidt tot nieuwe banen in de technologie en het land voorziet van de mogelijkheid om bij te dragen aan de quantum-economie van de toekomst.

David Pritchard, Chief of Staff van Microsoft Artificial Intelligence and Research: “De overeenkomst vertegenwoordigt een belangrijke en unieke verschuiving in de benadering van publiek-private en academisch-industriële partnerships. Door een goed werkende cyclus te creëren van investeringen in lokale en internationale innovatie, kennis, mensen, en faciliteiten en materialen, zorgen we er samen voor dat we de quantum-economie verder ontwikkelen en laten groeien.”

Minister Kamp van Economische Zaken: “Toonaangevende ICT-bedrijven als Microsoft investeren via QuTech al enkele jaren in de Nederlandse quantum-technologie. Ons Nationaal Icoon QuTech staat inmiddels ook internationaal stevig op de kaart. De komst van een lab van Microsoft naar Delft geeft een krachtige impuls aan de verdere ontwikkeling van deze technologie van de toekomst. Het nieuwe lab is een verrijking voor de campus in Delft, waar bedrijven, investeerders en onderzoekers samenwerken aan deze technologie in Nederland, maar ook aan andere innovaties op het gebied van bijvoorbeeld ICT en energie.” 

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.