Nieuwsbericht

Cloudadoptie blijft achter bij inkoop

Amsterdam, 1 mei 2017 - 73% van de Nederlandse grote bedrijven werkt met eigen inkoopsoftware die binnen de kantooromgeving op eigen computersystemen draait. 14% van de ondervraagde organisaties maakt gebruik van inkoopsoftware vanuit een private cloudomgeving. Daarmee is de publieke cloud nog heel ver weg voor inkopers. Slechts 1% van de ondervraagde bedrijven maakt gebruik van een publieke cloud voor inkooptoepassingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Conclusr Research onder 206 inkoopmanagers van Nederlandse organisaties met een minimale jaaromzet van 25 miljoen euro. Dit telefonische onderzoek, in opdracht van SynerTrade, heeft eind 2016 plaatsgevonden.

Wat opvalt, is dat met name organisaties met de hoogste jaaromzetten meer een beroep doen op de cloud dan anderen. Zo blijkt dat de inzet van een private of publieke cloudoplossing bij organisaties met meer dan 500 miljoen jaaromzet met respectievelijk 17% en 4% relatief hoger is dan bij bedrijven met een lagere jaaromzet. De verschillen per sector zijn te verwaarlozen. Alleen de zorgsector maakt met 4% relatief meer gebruik van inkoopsoftware uit de publieke cloud.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat HR, Office en CRM de meest gebruikte cloudapplicaties zijn. Ruim 42% van de Nederlandse bedrijven maakt gebruik van HR-software uit de cloud. Office-applicaties volgen met bijna 22%. CRM-software is de derde meest gebruikte Software-as-a-Service oplossing in het Nederlandse bedrijfsleven.

“De lage adoptiegraad van de cloud binnen inkoop is opmerkelijk. Snelheid, kostenefficiëntie en het op- en afschalen in capaciteit voor (nieuwe) applicaties kunnen een antwoord zijn op de huidige uitdagingen van de inkoopafdeling, die ook verder moet digitaliseren. Real-time inzicht in digitale tenderprocessen, spendanalyses of inzage in leveranciersgedrag zijn makkelijker te realiseren met kant-en-klare toepassingen uit de cloud. Daarbij heb je ook nog eens beter zicht op het gebruik van de software,” vertelt Marcel Doppenberg, Country Manager van SynerTrade.

Over het inkopersonderzoek
In opdracht van SynerTrade heeft onderzoeksbureau Conclusr Research in het afgelopen najaar 206 inkoopfunctionarissen telefonisch ondervraagd. 40% van de ondervraagde organisaties heeft een jaaromzet van meer dan 100 miljoen euro en 35% meer dan 500 miljoen. Voor alle respondenten geldt een minimale omzet van 25 miljoen euro op jaarbasis. Organisaties die veelal fysieke producten inkopen zoals zorginstellingen, retail, industrie, productie, groothandelaren, bouw en transport zijn meegenomen in dit telefonische onderzoek.

Meer informatie is beschikbaar in het onderzoeksrapport.

 

Categorie:   

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.