Blog

Drakenregel 34 - Architecten horen proactief projecten te voorzien van Programma van Eisen en Ontwerp

Vorige week kwam ik bij een provincie waar een klein architectuurteam zich aan het professionaliseren is. Afspraak=afspraak, eenheid van taal promoten tussen business en ICT, architectuur afleiden van de strategie, visualisaties maken ipv dikke tekstdocumenten, etc...

Tot mijn grote schrik zag ik echter dat de architecten deelnemen in projecten waar geen goedgekeurd programma van eisen of goedgekeurd ontwerp aanwezig was.

Ik vroeg aan de architecten wanneer zij richting stuurgroep en opdrachtgever van innovaties escaleren.

Helaas kwam daar een vaag antwoord op. Ehm, tsja, nou, ach...

Precies. Dus niet wat zou moeten volgens mij!

Ik heb de mannen en vrouw bij elkaar geroepen en gevraagd:

Vinden jullie dat het kan dat een ICT-realisatieproject zonder goedgekeurd ontwerp bezig is?

Waarop ze in koor antwoordden: NEE

Vinden jullie dat het kan dat een project een ontwerp maakt zonder goedgekeurd programma van eisen of een programma van eisen zonder veel draagvlak.

Waarop ze in koor antwoordden: NEE en JA MAAR, dat gaat hier altijd zo.

Ook vroeg ik of iemand ze had verboden te escaleren als zij wantoestanden aantroffen. Met een glimlach werd het ontkend.

Dus mijn laatste vraag was: en wat gaan jullie nu doen? De twee mannen keken elkaar aan en de vrouwelijke architect zei, licht getergd: ik ga nu een memo schrijven en bespreken met het afdelinghoofd, want ik vind ook dat dat project ABC beter op de rails komt met een goedgekeurd programma van eisen. Sterker nog, ik zal het proces gaan begeleiden zodat alle belanghebbenden zichzelf er voldoende goed in gaan herkennen.

...en mijn dag was weer goed.

 

Kijk eens hoe andere vakgebieden het doen:

Met bijvoorbeeld schetsen in een programma van eisen:

http://www.stevensvandijck.nl/huisvestingsadvies/referenties/onderwijs/nieuwbouw-learning-centre-tu-delft

Deze blog is geschreven door Mark Paauwe. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.