Blog

Tem je netwerk met SD-WAN

De cloud is onmisbaar, maar heeft networking ook veel complexer gemaakt. SD-WAN maakt je infrastructuur weer beheersbaar.

Bedrijfsnetwerken worden complexer naarmate bedrijven meer cloudservices gaan gebruiken. Verhuizen naar de cloud biedt meer flexibiliteit, schaalbaarheid en meer mogelijkheden voor de steeds mobielere medewerkers – maar die voordelen komen alleen tot hun recht als het netwerk optimaal presteert. Doet het dat niet, dan kan dat problemen opleveren en frustraties veroorzaken bij klanten en werknemers.
Gelukkig biedt de voortschrijdende netwerktechnologie een oplossing voor deze problemen. De opkomst van software-defined wide area networking (SD-WAN) maakt netwerkprestaties veel beter beheersbaar.

Het nieuwe netwerk
In tegenstelling tot een traditionele router zorgt SD-WAN ervoor dat de netwerkmanagement informatie van de hardware en software op alle klantlocaties centraal wordt verwerkt. Door de prestaties van applicaties over alle beschikbare verbindingen en op alle locaties centraal bij te houden, kan al het netwerkverkeer dynamisch, via path routing, met de juiste prioriteit naar zijn bestemming worden geleid.

IT en applicaties worden tegenwoordig vaak gehost op verschillende (internationale) locaties. SD-WAN maakt het eenvoudiger zo’n netwerk te configureren en centraal te beheren. Door de routing los te koppelen van de hardware (‘software defined’), ontstaat veel meer flexibiliteit en kunnen ondernemingen hun IT-landschap beter aanpassen aan hun zakelijke behoeften. Ook maakt SD-WAN het mogelijk wereldwijde locaties beter te ondersteunen, bijvoorbeeld door het gebruik van meerdere soorten verbindingen mogelijk te maken (van VPN's tot lokale internettoegang) en door beveiligingsbeleid centraal te managen.

De juiste SD-WAN-oplossing
Bedrijven die overwegen in SD-WAN te investeren, doen er goed aan rekening te houden met een aantal factoren.

Proefprojecten zijn goed en belangrijk, maar voordat kan worden overgestapt naar een volledige productieomgeving, is het essentieel het niveau, de vaardigheden en de ervaring van de eigen IT-afdeling zorgvuldig in kaart te brengen om na te gaan hoeveel ondersteuning er van de serviceprovider nodig is om die stap te kunnen zetten. Pure SD-WAN-leveranciers bieden namelijk wel de indrukwekkende technologie, maar niet het onderliggende netwerk. Ze vertrouwen op de IT-afdeling om de juiste oplossingen voor netwerktoegang te selecteren. Bovendien heeft IT-personeel vaak veel hulp nodig om SD-WAN-technologie zo in te richten dat het goed aansluit bij de eisen en behoeften van de onderneming.

De end-to-end-controle en de voorspelbaarheid van bedrijfskritische applicaties is veel moeilijker te realiseren met internetserviceproviders die geen efficiënte, low-latency internettoegang kunnen bieden tot hun cloud of Software-as-a-Service-provider. Aan de andere kant kan een netwerkserviceprovider die zelf het SD-WAN beheert ook zorgen voor oplevering van het basisnetwerk, efficiënte internettoegang en meerdere toegangsopties.

Hoewel het daarnaast belangrijk is de kostenbesparingen zorgvuldig mee te wegen bij de mogelijke keuze voor SD-WAN, mag SD-WAN tegelijkertijd niet worden gezien als slechts een connectiviteitsdienst die de kosten drukt. Houd ook rekening met alle andere voordelen van een SD-WAN-oplossing, zoals vereenvoudigd netwerkbeheer en verbeterde applicatieprestaties, die van grote waarde zijn voor de onderneming.

De verschuiving naar SD-WAN
Naarmate bedrijven meer en meer in de cloud gaan werken, komt het traditionele wide area network onder druk te staan. Werken in de cloud heeft nogal wat consequenties voor het bandbreedtegebruik van ondernemingen en voor het gedistribueerde karakter van meer traditionele bedrijfsnetwerken.

De IT-infrastructuur en de WAN-markt zoals we die kennen, zijn verstoord door de komst van SD-WAN. SD-WAN biedt prestatievoordelen voor cloudgehoste applicaties door gecentraliseerde netwerkoptimalisatie en dynamische path routing functies, wat leidt tot verbeterde betrouwbaarheid en prestaties. SD-WAN heeft een enorm potentieel en voegt controle en flexibiliteit toe aan bedrijfsnetwerken. Voor bedrijven die willen transformeren en effectief gebruik willen maken van de opkomende cloudgebaseerde applicaties is SD-WAN in veel gevallen de ideale oplossing. 

Deze blog is geschreven door Todd Kiehn. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van ToddKiehn
Todd Kiehn
GTT Communications - VP Product Management

Todd Kiehn is Vice President of Product Management - Managed Services bij GTT en verantwoordelijk voor het SD-WAN, unified communications en managed security portfolio. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring in de telecommunicatie-industrie en bekleedde eerder leidinggevende functies op het gebied van productmanagement bij Level 3, Broadwing en Covad. Todd Kiehn studeerde politieke wetenschappen in de Verenigde Staten aan de Universiteit van Georgetown en rondde zijn Master of Business Administration succesvol af aan de Universiteit van California, Berkeley.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.