Blog

Onderzoek naar Internet of Things: 3 trends voor bedrijven

De spannendste innovaties op het gebied van Internet of Things (IoT) zijn te vinden op de werkvloer. Tegelijkertijd zijn bedrijven terughoudend met investeringen in slimme apparaten. De reden? Onduidelijkheid over de mogelijkheden én opbrengsten. Dat schrijven onderzoekers van McKinsey in een tussentijdse publicatie over een onderzoek naar IoT in het bedrijfsleven. De eerste resultaten laten 3 trends zien die relevant zijn voor iedere organisatie die iets met IoT wil.

Er wordt een hoop gezegd en geschreven over Internet of Things. Maar meestal gaat het over consumentenproducten. Denk aan de koelkast die boodschappen bestelt, een thermostaat die precies weet hoe laat je thuiskomt en het huis vast voorverwarmt, of lampen die automatisch aangaan als de avond valt. Toch biedt IoT ook zakelijk enorme kansen. De combinatie van sensoren die data verzamelen en geavanceerde algoritmes, geven bedrijven de kans om hun processen te stroomlijnen, nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en klantervaringen te verrijken. McKinsey, een van oorsprong Amerikaans adviesbureau dat strategische vraagstukken analyseert, was benieuwd hoe bedrijven aankijken tegen deze mogelijkheden en in hoeverre ze IoT omarmen.

Hoe ziet het onderzoek van McKinsey eruit?
McKinsey vroeg 350 managers naar hun opvattingen over Internet of Things. 25% van de respondenten werkt als uitvoerend manager en 75% als senior manager, bijvoorbeeld op het gebied van IT, strategie, productmanagement of sales. De grootte van de bedrijven varieerde, maar 45% van de respondenten werkt bij bedrijven met minimaal 25.000 medewerkers. De branches waarin de respondenten werkzaam zijn, lopen uiteen van gasindustrie en zorg tot hightech en retail. Wel werken alle bedrijven met IoT-oplossingen.

Interessante tussentijdse resultaten
Hoewel het onderzoek van McKinsey nog loopt, brachten de onderzoekers in een artikel een aantal voorlopige resultaten naar buiten. De antwoorden van de eerste 50 respondenten geven volgens de onderzoekers al inzicht in interessante trends.

1. Internet of Things krijgt momentum
Hoewel IoT nog relatief nieuw is, geeft 98% van de respondenten aan dat de meeste bedrijven in hun branche IoT-initiatieven een plek geven in strategische plannen. Bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in hun werkprocessen en die te verbeteren, maar ook om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen of verkoop te stimuleren. Figuur 1 geeft een overzicht van de strategische kansen die respondenten zien.

92% van de respondenten voorziet dat Internet of Things op deze manier binnen drie jaar een positieve impact heeft op het bedrijfsleven. 62% zegt zelfs dat die impact enorm zal zijn en tot complete transformaties kan leiden. Kortom: IoT krijgt momentum. Het heeft er volgens McKinsey alle schijn van dat we komende jaren veel meer voordelen van IoT gaan zien dan de bescheiden verbeteringen die de technologie tot nu toe heeft gebracht.

2. Vooral fabrikanten en onderhoudsbedrijven profiteren van IoT
Op de vraag welke bedrijven het meeste voordeel kunnen halen uit IoT, reageren de respondenten vrij uitgesproken. 40% denkt dat onderhoudsbedrijven veel profijt kunnen halen uit IoT. Vooral als het gaat om diagnostiek, preventief onderhoud, monitoring en inspecties. 30% van de respondenten denkt dat IoT juist voor fabrikanten veel kansen biedt, bijvoorbeeld om opbrengsten te vergroten door energiebesparing, door middelen optimaal in te zetten en de kwaliteit te vergroten. Zo gebruikt Boing IoT-wearables en augmented-reality in de assemblage van bekabeling. Het resultaat: 25% toename van de productiviteit.

3. Zakelijke toepassing van IoT blijft een uitdaging
Bepaalde resultaten van het McKinsey-onderzoek geven stof tot nadenken. Zo stelt 60% van de respondenten dat IoT-sensoren waardevolle data verzamelen, zoals demografische gegevens van klanten en koopgedrag. Tegelijkertijd zegt 54% van de respondenten dat bedrijven vaak nog geen 10% van de verzamelde data gebruiken. De onderzoekers van McKinsey herkennen deze constatering uit de praktijk. Zo kwamen ze op een boorplatform waar managers slechts 1% van de data gebruikten die werden verzameld door de 30.000 sensoren op het platform.

Mogelijke oorzaak is dat veel bedrijven niet de juiste kennis in huis hebben om de verzamelde data te analyseren. Maar ook op andere gebieden schieten bedrijven te kort. Zo geeft 70% van de respondenten aan dat IoT-oplossingen geen vast onderdeel zijn van werkprocessen, waardoor ze Internet of Things niet gebruiken om hun dagelijkse werkzaamheden te verbeteren. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat bedrijven moeite hebben om zinvolle toepassingsmogelijkheden voor IoT aan te wijzen.

IoT als drijvende kracht achter organisatieverandering
De voorlopige onderzoeksresultaten stemmen de onderzoekers van McKinsey positief over de groeikansen van IoT op de werkvloer. Ze concluderen dat de respondenten duidelijk geloven in de kracht van IoT. Bedrijven onderschrijven dat door hun investeringen in de technologie op te schroeven. Volgens de onderzoekers is het belangrijk om dit momentum vast te houden. Daarvoor moeten managers IoT nadrukkelijker een plek geven in ontwikkelingsprogramma’s voor de organisatie en in de planning van werkprocessen. 2 fundamentele stappen die volgens de onderzoekers nu vaak worden overgeslagen. Doen bedrijven dit goed? Dan heeft IoT de kans om uit te groeien tot de drijvende kracht achter organisatieverandering.

Het onderzoek van McKinsey gaat ongetwijfeld nog meer interessante inzichten bieden. Wil jij je organisatie ook naar een volgend niveau brengen met Internet of Things oplossingen? Laat een specialist zoals KPN je helpen in efficiënter, duurzamer en veiliger ondernemen. 

Deze blog is geschreven door Redactie XR Magazine. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van Redactie
Redactie XR Magazine

XR Magazine - platform en gratis online vakblad over Enterprise Architectuur, ICT-Architectuur, BPM, SOA, IT-Service Management, Informatie Management

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.