Blog

Visual Information Roadmap, businesscase voor informatie architectuur?

Laatst las ik een artikel over de technology roadmap, waarbij ik me realiseerde dat veel ondernemingen een dergelijk planningsinstrument niet voor hun informatie hebben. Terwijl informatie veel meer waard is dan technology in de onderneming (tenminste als informatie serieus wordt genomen als factor).

Stel nu dat we in een onderneming een information roadmap maken. Zowel in tekst als mooi visueel weergegeven. Hoe mooi en interessant is het dan om te zien wanneer welke soort informatie kwalitatief en professioneel beschikbaar komt voor diverse bedrijfsactiviteiten. We weten tegenwoordig dat informatie een veel grotere businessenabler is dan technology. We weten echter ook dat veel onderneming nog verre van optimaal gebruik maken van informatie in hun kernactiviteiten.

Zeven onderwerpen die de Visual Information Roadmap kan adresseren zijn:

 1. Welke nieuwe informatie dient wanneer en hoe beschikbaar te zijn om nieuwe business te kunnen genereren?
   
 2. Welke informatie wordt meer of minder relevant in de toekomst?
   
 3. Welke nieuwe bronnen van informatie zullen in de toekomst aangeboord worden?
   
 4. Welke wijzigingen in de informatiestrategie / beleid leiden tot nieuwe richtlijnen omtrent het gebruik van informatie?
   
 5. Welke wetswijzigingen hebben invloed op de informatie die gebruikt mag worden en welke gearchiveerd dient te worden?
   
 6. Welke behoefte aan informatie zien we in de toekomst?
   
 7. Hoe snel is de onderneming in staat te reageren op de veranderde behoefte aan nieuwe informatie in primaire kernactiviteiten?

 

Een visual information roadmap lijkt mij daarom een verfrissend nieuwe wijze om meer bewust met informatie om te gaan en mensen te laten zien hoe wordt omgegaan met deze belangrijke factor. De informatie architect is de persoon die voor de business deze visual information roadmap zou moeten maken.

Een visual information roadmap zorgt ook voor meer discussie over de waarde van informatie in de onderneming. Een lastig verhaal, maar noodzakelijk om te zien hoe informatie te gebruiken is om concurrentievoordeel mee te behalen. Ook kan met een informatie architectuur dan worden aangegeven welke constructies en oplossingen in de informatievoorziening bepaalde mijlpalen in de roadmap blokkeren of naar voren kunnen halen.

Beste informatie architecten, wie heeft er voor mij een uitgewerkt voorbeeld van een visual information roadmap? Het zou zo maar de toegevoegde waarde van informatie architectuur beter kunnen verkopen in de onderneming.

Deze blog is geschreven door Mark Paauwe. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

 
Reacties
Anita Potters op maandag 15 oktober 2012 10:47

Ik ben op zoek naar voorbeelden van een Visual Information Roadmap omdat ik bezig ben als informatie architect om er 1 op te stellen.

markpaauwe op dinsdag 16 oktober 2012 9:19

Anita,

Dat klinkt interessant! Ben benieuwd wat je erin wilt gaan zetten.
Als je mij op mark.paauwe@dragon1.com je precieze vraag stuurt dan kan ik je een voorbeeld toezenden.

Mark

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.