Blog

Verschillende generaties in één ontwikkelteam?!

Zonder te willen generaliseren, stellen verschillende generaties IT-ers verschillende eisen aan de systemen die ze ontwikkelen. Waar digital immigrants het gechargeerd gezegd het belangrijkste vinden dat een systeem doet wat het moet doen, hechten digital natives groot belang aan een goede gebruikersbeleving. Maar hoe werken deze mindset en andere karakteristieken van de verschillende generaties nou door in de praktijk van de totstandkoming van systemen? Oftewel, wat is de invloed van de verschillende generaties IT-ers binnen één softwareontwikkelteam?

Oudere generaties IT-ontwikkelaars die de opmars van ICT in het dagelijks leven nog hebben meegemaakt, bezien technologie vooral als ondersteunend aan de bedrijfsprocessen. Marc Prensky bedacht in 2001 al een naam voor deze generatie: de ‘digital immigrants’. Een softwaresysteem moet in de eerste plaats doen wat het moet doen, in de tweede plaats moet het veilig zijn en als het er mooi uitziet en gemakkelijk in het gebruik is, is dat mooi meegenomen. Als het gaat om de manier van software ontwikkelen, zijn IT-ontwikkelaars van oudere generaties gewend om de waterval-methode te volgen, waarbij ze een aantal fases (definitiestudie/analyse, basisontwerp, technisch ontwerp/detailontwerp, bouw, testen, integratie en beheer en onderhoud) volgens een vast stramien doorlopen. Ze realiseren systemen met complexe programmeertalen, het beruchte ‘code kloppen’. Het clichébeeld van een softwareontwikkelaar was er een van een communicatieschuw persoon die het liefst in zijn eentje en met gesloten gordijnen achter de computer werkte. Daar tegenover staat dat meer senior developers, mede door de ervaring die ze in de loop der jaren hebben opgedaan, een vrij goed oog ontwikkeld hebben voor de koppelingen die een applicatie heeft met andere systemen en voor het totale systeemlandschap waarin een applicatie draait.

Een belangrijk kenmerk van de jonge generatie IT-ontwikkelaars is dat zij veel belang hechten aan een goede look&feel en een grote gebruiksvriendelijkheid. Marc Prensky noemt ze de ‘digital natives’. In hun dagelijks leven, hebben ze alleen nog maar te maken met grafische computerinterfaces en deze ervaring zetten zij door bij de ontwikkeling van bedrijfsapplicaties. Applicaties die ze realiseren met visuele modelgedreven ontwerptechnieken en ontwikkelplatforms waarmee automatisch code gegenereerd kan worden. In softwareontwikkelingsprojecten volgen ze de Agile-ontwerpmethode waarbij in korte, opeenvolgende iteraties telkens werkende software geleverd wordt. Behalve dat dit snel zorgt voor concreet resultaat, biedt de methode meer mogelijkheden om tussentijds bij te sturen. Ontwikkelaars van jongere generaties staan traditiegetrouw meer open voor nieuwe ontwikkelingen en zijn meer dan de oudere generaties gericht op innovatie. Binnen Agile zijn ze gewend om intensief met gebruikers samen te werken en om snel te schakelen. Voor hen draait het niet om bezit van hard- en software, maar om het gebruik van IT met cloud- en SaaS-dienstverlening.

Juist doordat de generaties zoveel verschillen in de manier waarop ze tegen softwaresystemen aankijken en de manier waarop zij gewoon zijn software te ontwikkelen, ligt een generatiekloof op de loer. Aan de andere kant biedt een effectieve samenwerking tussen de vertegenwoordigers van de verschillende generaties binnen een ontwikkelteam ook de kans om het beste uit twee werelden te verenigen. Zo bezien is de wisselwerking binnen een ontwikkelteam met vertegenwoordigers van verschillende generaties niet anders dan de dynamiek binnen een gezin met laten we zeggen twee ouders en twee kinderen. In een gezin zijn het normaal gesproken de ouders die wat bedachtzamer zijn, die willen dat alles zo goed mogelijk reilt en zeilt en die er een strakke planning op nahouden om dit te bewerkstelligen. Ouders hechten belang aan veiligheid en bezien alles wat meer vanuit het grotere geheel. Kinderen vinden daarentegen zo ongeveer alles belangrijker dan het functionele aspect van dingen. Liever een cool t-shirt aan en kou lijden dan een warme trui. Liever een zak chips dan een gezonde appel. Ze zijn visueler ingesteld en staan meer open voor nieuwe dingen dan hun ouders. Maar stoppen we ondanks deze verschillen met opvoeden? Nee, want verschillen zijn niet erg. Integendeel, het onderkennen van deze verschillen en een effectieve wisselwerking tussen de vertegenwoordigers van de verschillende generaties leidt tot het beste resultaat. Waar jonge ontwikkelaars misschien wat flexibeler zijn en meer gericht op innovatie, hebben oudere generaties geleerd om goed te plannen en kunnen ze informatie sneller en beter verwerken. Hierin en op allerlei andere aspecten kunnen ze van elkaar leren. Een goed uitgebalanceerd ontwikkelteam houdt oog voor het grotere geheel en is tegelijkertijd flexibel om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Een ontwikkelteam dat bestaat uit een goede mix van jonge en meer senior ontwikkelaars levert functionele én gebruikersvriendelijke systemen op.
 

Deze blog is geschreven door Joachim Vandecasteele. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van JoachimVandecasteele
Joachim Vandecasteele
Anderson MacGyver - Adviseur

Joachim Vandecasteele is adviseur bij Anderson MacGyver heeft een passie voor business innovatie én structurele organisatieverbetering met IT. Anderson MacGyver realiseert meer businesswaarde met IT. Door advies- en managementdiensten vergroot Anderson MacGyver de waarde van IT en informatie voor organisaties. Daarvoor was
hij CTO bij COOLProfs, specialist in het bouwen van bedrijfskritische informatiesystemen op maat op basis van OutSystems en CA Gen modelgedreven RAD-tooling. Vandecasteele was voor zijn tijd bij COOLProfs senior consultant bij KPMG Consulting op het gebied van World Class IT en consultant ISES International op het gebied van CASE-tools voor systeemontwikkeling. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan over de toekomst van de IT-organisatie, over strategierealisatie met de balanced scorecard en over maatwerk systeemontwikkeling. Vandecasteele studeerde Bestuurlijke Informatiekunde aan de Katholieke Universiteit Brabant en Bedrijfsinformatica aan de Haagse Hogeschool. Zijn vrije tijd besteedt hij aan zijn gezin, alles volgen wat met IT te maken heeft en triathlons, trails en marathons. Altijd gedreven, scherp en vrolijk!

Twitter: jvandecasteele
Email: joachim.vandecasteele@andersonmacgyver.com

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.