Blog

Verwachting: Conceptualiseren wordt het onderwerp van het jaar 2009

Het vakgebied enterprise architectuur is toe aan een volgend volwassenheidsniveau. Daartoe moet nog een inhoudelijke stap worden gezet. Mijn verwachting voor 2009 is dat de volgende zeven onderwerpen centraal komen te staan in de discussies omtrent enterprise architectuur:
 

 

 

  1. Conceptualiseren
  2. Visualiseren
  3. Architectuurprincipes
  4. Metamodellen
  5. Situationeel en ruimtelijk ontwerpen onder architectuur (Use Cases)
  6. Opdrachtgeverschap / CIO en enterprise architect
  7. Een volgend niveau van architectuurgovernance bij de overheid om meer omvangrijke ICT-projecten te laten slagen

 

De architect, of hij nu gebouwen of informatiesystemen ontwerpt, dient de kunst te verstaan van het vertalen van strategische uitgangspunten van de opdrachtgever in concepten (oplossingsrichtingen) en architectuurprincipes en daarna op basis hiervan een architectuurontwerp te maken waarin ontwerpregels en soorten oplossingen staan. Dit zodat de aannemer de droom en visie van de opdrachtgever kan realiseren.

De architect moet dus kunnen ontwerpen en conceptualiseren.

Dit gaat veel verder dan een huidige inrichting analyseren en in kaart brengen. Ontwerpen wil zeggen: het oplossen van ontwerpvraagstukken (welke (technische) oplossing past bij deze functionele vraagstelling, en dan daarna de (technische) oplossingen met elkaar integreren). Dit gaat veel verder dan deel-oplossingen (her)gebruiken, knippen en plakken.

Vele architecten, die zich nu vooral opstellen als een kadastraal medewerker of hamster (met andere woorden duizenden processen, applicaties en servers inventariseren, in kaart brengen en aan elkaar relateren), zullen op enig moment inzien dat dit weinig met architectuur maar alles met structuur te maken heeft. Dat gebeurt naar alle waarschijnlijkheid als men zich openstelt voor de meer bouwkundige kijk op architectuur in plaats van de IT kijk op architectuur.

'Ontwerpen van duurzame oplossingen op basis van concepten en principes' vs 'structuur en constructie van systemen en hun elementen inzichtelijk maken'.

De architecten die zich nu als een cartograaf focussen op de grenzen (en interfacing) van systemen en domeinen (met services) zullen op enig moment gaan inzien dat dit weinig met architectuur te maken heeft maar alles met constructie. Dat gebeurt bijvoorbeeld als men zich gaat verdiepen in het constructief ontwerpen van bouwwerken.

Al deze architecten zijn toe aan een volgend niveau van conceptualiseren, visualiseren en architectuurprincipes formuleren.

Architectuur is de kunst en kunde van het ontwerpen en het realiseren van mooie, duurzame, functionele en integrale bouwwerken (bijvoorbeeld informatiesystemen). De architectuur van een bouwwerk bestaat uit een samenhangend geheel van concepten, stijlelementen en architectuurprincipes. Er zijn drie soorten stijlelementen: functionele elementen, decoratieve elementen en constructieve elementen.

Wat ik hoop is dat de zeven genoemde onderwerpen ook hun plaats gaan krijgen op het LAC2009.

 

Deze blog is geschreven door Mark Paauwe. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.