Blog

De week van Mark Paauwe aan de hand van de top 10 van Dragon1 Architectuurvisualisaties

Mijn week was vorige week heel typisch. Eigenlijk elke dag was ik wel met een andere architectuurvisualisatie bezig. Ben je nieuwsgierig naar wat ik dan maak? Lees deze blog. (ik heb de architectuurvisualisaties ter verduidelijking genummerd)

Vorige week heb ik een infographic (1) gemaakt van het eHealth bij een zorginstelling samen met een businessmanager. Dat zorgde voor hele leuke en juist de nodige discussies bij de koffieautomaat over (gewenste maar ook vervelende) aspecten van eHealth.

In de Dragon1 Bridge-training die ik gaf vorige week heb ik hele mooie ontwerpschetsen (2) en structuurvisies (3) gezien. Leuk om te zien als je mensen kunt inspireren om te visualiseren.

Daarna heb ik een applicatielandschap (4) van een gemeente voorzien van meer besluitvormingsinformatie samen met een beleidsmedewerker: Ik wilde dat een managementteam in één oogopslag zag waar dubbele en overbodige applicaties staan en hoeveel het schrappen in tijd en geld oplevert.

Midden in de week heb ik een cross-reference matrix (5) gemaakt samen met een managementteam waarin pijnlijk bij een organisatie naar voren kwam dat lang niet alle projecten aan bedrijfsdoelen zijn te koppelen. De presentatie was om rode oortjes van te krijgen.

De Dragon1 Open Kennisavond woensdag was ook enerverend. Ik heb een sneakpreview gegeven van mijn lac2012 presentatie en heb een informele visualisatie van een principe getoond (een conceptprincipetekening (6)). Iedereen worstelde met de vraag: maar hoe kom ik nu als architect in beeld bij directie voor het verkrijgen van een architectuurontwerpopdracht? Het antwoord op de vraag die ik gaf is dat we vanuit de gebruikersvereniging actief aan het architectuurportfolio met onder andere een ontwerpboek (7) van architecten gaan werken zodat iedereen gewoon zijn specialisme en kunnen met visualisaties kan laten zien.

Ook vorige week een mail gekregen van een cursist die vol trots een architectuurraamwerk (8) in de vorm van een managementrapportage had gepresenteerd aan de directie en het was goed gevallen. Daar word ik ook heel blij van.

Ook nog een processenlandschap (9) gereviewed: Zaakgericht werken en procesmatig werken blijkt toch nog lang niet voor iedereen even duidelijk. Ik heb een visie notitie van het concept zaakgericht werken met een artist impression (10) naar de opdrachtgever gestuurd ter verduidelijking.

Op de laatste dag van week nog een paar architectuurprincipes geherformuleerd en gevisualiseerd voor mij promotieonderzoek en voorgelegd aan de architect van de organisatie. Het pdf-boekje over architectuurprincipes wat ik heb geschreven en gebruik voor het toetsen van principes is deze week 250 keer gedownload. Ook naar aanleiding van een klein artikeltje over architectuurprincipes hier op XR Magazine. 

Tsja, als je dan op vorige week terug kijkt is het toch best veel, maar het geeft je wel energie, want architectuur op een visuele manier is ook gewoon leuk om te doen! Je krijgt er veel positieve reactie voor terug.

 

Deze blog is geschreven door Mark Paauwe. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.