Blog

MaaS, Maatwerk-as-a-Service

SaaS staat voor Software-as-a-Service en is software die als een online dienst wordt aangeboden. De populariteit van SaaS is enorm, vooral omdat de gebruiker de software niet hoeft aan te schaffen. In plaats daarvan sluit hij een contract af voor een vast bedrag per maand voor het daadwerkelijke gebruik. De gebruiker heeft niet langer te maken met dure licenties en bijkomende hoge implementatiekosten. Er is alleen een grote ‘maar’, namelijk dat SaaS in de praktijk beperkt is tot standaard services oftewel softwarepakketten voor bijvoorbeeld financiële administratie, projectmanagement of CRM. In plaats van Software-as-a-Service zou SaaS dan ook beter de afkorting kunnen zijn van Standaard-as-a-Service. Laat het nou juist maatwerksoftware zijn waar een organisatie zich in de markt mee kan onderscheiden. Zou het daarom niet prachtig zijn als er ook software gemaakt kan worden voor niet-standaard services?

Er is een oplossing die uitkomst biedt en die heet multi-tenancy. Multi-tenancy is een applicatie-architectuurprincipe dat het mogelijk maakt om ook maatwerkapplicaties als een service aan te bieden en te gebruiken. Net als bij SaaS draait één instantie van de applicatie op een server, waarmee meerdere tenants, ofwel huurders, worden bediend. Omdat alle software en data op één server staan is van een fysieke scheiding geen sprake. Om ervoor te zorgen dat iedere gebruiker alleen bij ‘zijn’ gedeelte kan komen, worden de gebruikers, configuratie, gegevens, processen en sessies per klantorganisatie op logisch niveau van elkaar gescheiden. Een belangrijke eigenschap van een multi-tenant applicatie is dat deze perfect schaalbaar is zonder dat er direct complexiteit- en capaciteitsproblemen ontstaan bij de IT-organisatie. Omdat er maar één applicatie is, is zowel de ontwikkeling als het beheer eenvoudiger en goedkoper. Een ander belangrijke pluspunt is dat een multi-tenant applicatie instelbaar is voor de verschillende klantorganisaties zonder verlies van goede beveiligingsmaatregelen.
Het is uiteraard mogelijk om nieuwe multi-tenant applicaties te ontwikkelen of in ieder geval de mogelijkheid van multi-tenancy alvast in te bouwen. Daarnaast kunnen ook bestaande applicaties eveneens automatisch en kosteneffectief worden omgebouwd tot multi-tenancy applicaties. Dit laatste kan bijvoorbeeld interessant zijn voor bedrijven en organisaties die fuseren of een overname doen en daardoor te maken krijgen met een nieuwe gebruikersorganisatie. De gehele organisatie kan dankzij multi-tenancy direct gebruik maken van één en hetzelfde systeem terwijl er tegelijkertijd sprake is van een (tijdelijke) scheiding van gegevens. Om dezelfde reden zijn multi-tenancy applicaties zeer geschikt voor bedrijven die zijn opgebouwd uit franchise ondernemingen en organisaties met verschillende (landen)vestigingen. In al deze gevallen is de maatwerkapplicatie slechts beschikbaar binnen de eigen organisatie. Maar het kan ook nog anders, bedrijven zouden de applicatie ook beschikbaar kunnen stellen (verhuren) aan resellers of partners die elk hun eigen klanten, orders, voorraad, enzovoort hebben. Op deze manier kunnen bedrijven de maatwerkapplicatie die ze voor zichzelf hebben laten ontwikkelen of die ze zelf hebben ontwikkeld te gelde maken en terug verdienen. Ook voor overheden zou dit een interessante overweging zijn. Er zijn tal van overheidsinstellingen die hun eigen maatwerkapplicaties hebben die net zo goed ook door andere overheden gebruikt kunnen worden. Gemeentes hebben bijvoorbeeld vaak te maken met dezelfde (soort) processen, tussen gemeentes is niet of nauwelijks sprake van concurrentie en gemeentelijke overheden kunnen op deze manier de kosten voor de burger zo laag mogelijk houden.
Multi-tenancy maakt maatwerksoftware kosteneffectief en toegankelijk voor een breed publiek. Waar SaaS momenteel al enorm populair is, zou dit evenzo voor multi-tenancy kunnen gaan gelden. Naast SaaS (Standaard-as-a-Service) zouden we daarom eigenlijk een nieuwe term moeten invoeren: MaaS, Maatwerk-as-a-Service.
 

Deze blog is geschreven door Joachim Vandecasteele. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van JoachimVandecasteele
Joachim Vandecasteele
Anderson MacGyver - Adviseur

Joachim Vandecasteele is adviseur bij Anderson MacGyver heeft een passie voor business innovatie én structurele organisatieverbetering met IT. Anderson MacGyver realiseert meer businesswaarde met IT. Door advies- en managementdiensten vergroot Anderson MacGyver de waarde van IT en informatie voor organisaties. Daarvoor was
hij CTO bij COOLProfs, specialist in het bouwen van bedrijfskritische informatiesystemen op maat op basis van OutSystems en CA Gen modelgedreven RAD-tooling. Vandecasteele was voor zijn tijd bij COOLProfs senior consultant bij KPMG Consulting op het gebied van World Class IT en consultant ISES International op het gebied van CASE-tools voor systeemontwikkeling. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan over de toekomst van de IT-organisatie, over strategierealisatie met de balanced scorecard en over maatwerk systeemontwikkeling. Vandecasteele studeerde Bestuurlijke Informatiekunde aan de Katholieke Universiteit Brabant en Bedrijfsinformatica aan de Haagse Hogeschool. Zijn vrije tijd besteedt hij aan zijn gezin, alles volgen wat met IT te maken heeft en triathlons, trails en marathons. Altijd gedreven, scherp en vrolijk!

Twitter: jvandecasteele
Email: joachim.vandecasteele@andersonmacgyver.com

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.