Blog

Business Architecten hebben voorbeelden nodig!

"Om Business Architectuur op de agenda van de CEO, CFO en CIO te krijgen hoef je niet meer dan een eenvoudig, mooi en begrijpelijk visueel voorbeeld te laten zien van business architectuur uit je eigen portfolio dat geheel voor zichzelf spreekt."

Reactie op de blog: NAF rondetafelsessie 2 - 'Businessarchitectuur"

Ik heb eigenlijk maar 1 woord wat ik wil inbrengen aanvullend op alle mooie geschreven woorden: V O O R B E E L D E N.

Het enige wat je nodig hebt als business architect zijn voorbeelden!

Om Business Architectuur op de agenda van de CEO, CFO en CIO te krijgen hoef je volgens niet meer dan een eenvoudig, mooi en begrijpelijk visueel voorbeeld te laten zien van business architectuur uit je eigen portfolio dat geheel voor zichzelf spreekt.

Dat sexy en glossy visuele voorbeeld van business architectuur (een fysiek en interactief digitaal A3 formaat architectuur-ontwerpboek dat je gemaakt hebt voor een vorige klant?) moet het voordeel voor de CxO's van het inzetten of gebruiken van business architectuur in de organisatie laten inzien. In 1 oogopslag.

Dat sexy en glossy visuele voorbeeld van business architectuur moet een geanonimiseerd praktijkvoorbeeld zijn dat ook daadwerkelijk iets positiefs voor elkaar heeft gekregen. En uit jouw praktijk als de business architect zelf.

En daar zit hem nu juist het probleem...er zijn nog maar heel weinig business architecten die met een dergelijk sexy en glossy visueel voorbeeld kunnen aankomen zetten bij een CxO. Als een business architect het verkrijgen van een opdracht nou eens als een olympische finale gaat zien, wordt het oefenen op het kwalificeren en finishen de normaalste zaak van de wereld.

Ik kijk even over mijn linkerschouder naar onze bouwkundige broeders: Hoe overtuigend is een bouwkundige architect zonder een architectuurportfolio? Even een geheel willekeurig gegoogeled linkje: http://www.michelvandenbogaard.nl/projecten/. Kijk zo doe je dat dus, jezelf presenteren! Mocht ik het geld hebben, zou ik hem vragen om mijn wolkenkrabber in Qatar te ontwerpen.

Tip: Business Architectuur is het samenhangend geheel van bedrijfskundige concepten dat is of wordt toegepast op de bedrijven in een onderneming [Lees het boek over Visuele Enterprise Architectuur].

Een recept voor het opstellen van een Business Architectuur, zo uit het kookboek:

  1. Stel een top-10-lijst samen van toegepaste bedrijfskundige concepten in de bedrijven van een onderneming.
  2. Zoek bij elk concept uit hoe goed het concept werkt in de diverse bedrijven en vergelijk dat met wat de theorie over dat concept zegt qua werking en resultaat (met andere woorden zoek eens uit wat het principe is van het concept).
  3. Schets of teken uit de hand de twee verschillende soorten beelden van deze bedrijfskundige concepten (theorie versus praktijkimplementatie)
  4. Stel enkele beleidsmaatregelen voor aan de directie zodat de concepten beter gaan werken en resultaten produceren conform de belofte van de theorie. Immers: hoe beter de bedrijfskundige concepten zijn geïmplementeerd conform de theorie, des te beter zullen de bedrijfskundige concepten het realiseren van bedrijfsdoelen mogelijk maken. Een fiets zonder ketting werkt suboptimaal, zeker bergop.
  5. Wat je dan alleen nog maar aan het begin nodig hebt (0) is dat jezelf een gecertificeerde business architect in ******* bent (ik las hierboven dat je absoluut geen methode mag noemen) die de bedrijfskundige concepten en hun conceptprincipes qua theorie zo uit zijn mouw kan schudden alsof hij ze zelf bedacht heeft.
  6. Deze business architect (jij dus) laat eerst (-1) aan de CxO's zijn architectuurportfolio zien en de CxO's vragen aan deze business architect of hij met ******* ook voor hun organisatie met een paar schetsen en tekeningen kan laten zien en onderbouwen welke beleidsmaatregelen genomen kunnen worden om gedane investeringen beter te laten renderen. 

Wilt u meer weten over Visuele Enterprise Architectuur?

U kunt het boek Visuele Enterprise Architectuur, de Nederlandstalige Dragon1 paperback, bestellen bij Bol.com of Managementboek.nl

Deze blog is geschreven door Mark Paauwe. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.