Blog

Zorgt een iPad voor meer tijd?

De afgelopen tijd heb ik als visual enterprise architect wat nauwkeuriger gekeken naar de toegevoegde waarde van het werken met een iPad, boven dat van een vaste werkplek, een laptop, een mobiele telefoon of een kladblok. Zeg maar "het oude werken".

Op een normale werkdag zitten net zoals ik veel mensen in overleg, zijn in gesprek tijdens een wandeling of lunch, checken hun e-mail en nieuws via de gsm of versturen er sms-jes mee, zijn op de werkplek thuis of op het werk bezig om een en ander uit te werken.

Stel nu dat een overleg uitloopt en er geen tijd meer is om even achter de werkplek een mailtje af te drukken, dan is met een iPad toch de e-mail altijd bij de hand. Omdat de iPad vaak sneller opstart, is men eerder geneigd om het in een vergadering op de vergadertafel te gebruiken als informatiebron. Stel dat er wel even naar de werkplek was gelopen, is al gauw tien minuten verloren gegaan.

Stel u bent met iemand aan het wandelen en u wilt terstond met die persoon een afspraak maken, dan is met een iPad staande in de hand snel een afspraak te maken terwijl de agenda overzichtelijk in beeld is. U bent verder geen tijd kwijt om alsnog in te plannen of om de afspraak te verplaatsen. 

Stel u wilt als architect wat A0-formaat architectuurontwerp-visualisaties of een lijvig programma van eisen doornemen met uw gesprekspartner. Dan maakt een iPad het met de inzoom- en uitzoomfunctie makkelijker om door de informatie heen te surfen. U bent ook eerder geneigd iemand anders de iPad te laten vasthouden om zelf door de informatie heen te laten gaan. Ook kunt u als architect met de iPad in de hand heel snel door een bibliotheek met visualisaties heen bladeren om het gesprek met visuals extra kracht bij te zetten.

Voor mij als architect levert het handig gebruik van een iPad op een lange werkdag al gauw een uur tijdswinst op. Tevens kan ik als architect direct tijdens een gesprek voorbeelden van mijn werk laten zien. Een apparaatje dat dus snel is terugverdiend.

Maar let wel: in mijn ogen is het niet de iPad die tijdwinst oplevert, maar de wijze waarop de iPad wordt gebruikt: locatie- en tijdonafhankelijke toegang tot informatie, applicaties, digitale producten en diensten. En daar schort het hem nogal eens aan: de beschikbaarheid van online informatie, applicaties, digitale producten en diensten.

Wie weet doet elke architect er wel goed aan om voortaan een iPad op deze manier te gaan gebruiken?

Deze blog is geschreven door Mark Paauwe. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.