Blog

3 Architectuurtips voor een betere implementatie van eHealth

Als Visual Enterprise Architect kom ik veel zorginstellingen tegen waar terecht veel effort wordt gestopt in de implementatie van eHealth. eHealth is namelijk een geweldige oplossing om de kwaliteit van zorg, met slimme inzet van internet, te verhogen en tegelijkertijd de kosten van de zorg significant te verlagen.

De praktijk is vaak dat bij een ziekenhuis of woonzorginstelling er diverse projecten worden opgestart. Deze projecten realiseren allemaal een deel van de eHealth totaaloplossing.

Denk maar aan projecten zoals: 

  1. (thuis) Zelfmanagement/Zelfzorg voor bepaalde aandoeningen
  2. Digitaal Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD)
  3. Tele-Intensive Care / eIC
  4. Tele-Dermatologie
  5. Real-time medicatie monitoring
  6. Online inzage medische patientendossier 
  7. Digitaal afspraken maken
  8. Digitale vragenlijsten invullen ter voorbereiding op consult
  9. eLearning (bijv. leren omgaan met je ziekte)
  10. Cliënt / Patient Contact & Service Centrum

Wat een uitdaging is bij al deze projecten is om ervoor te waken dat er niet gekozen wordt voor suboptimalisatie: bijvoorbeeld elk project zijn eigen applicatie, applicatie-interface of database.

Drie architectuurtips om meer uit eHealth te halen zijn:

1. Maak een aansprekende visualisatie (conceptschets) van het eHealth concept en een visualisatie van de wijze waarop het eHealth concept wordt toegepast op de organisatie.

2. Maak een structuurvisie van eHealth, zeg maar een blokkenplaat, die toont uit welke verschillende elementen (logische functionele brokstukken) eHealth zal gaan bestaan in de organisatie. Zorg voor een ontwerpopdracht van de directie om deze praatplaat te kunnen maken en te laten goedkeuren door de directie. En zorg er tevens voor dat deze praatplaat dan voor elk project een kader vormt voor hun inspanningen.

3. Zorg ervoor dat alle projecten die een deel van eHealth realiseren gelinked worden aan een element op de structuurvisie.  Breng de afhankelijkheden hiertussen in beeld die maken dat er suboptimalisatie kan ontstaan. Organiseer een proces om met ondersteuning van dit inzicht de gesignaleerde knelpunten zo snel mogelijk op te lossen.

Lees op www.dragon1.org meer over de systematiek die ik hierboven beschrijf.  Deze is conform de open methode Dragon1 voor Visual Enterprise Architecture.

Deze blog is geschreven door Mark Paauwe. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.