Blog

Enkele trends voor 2012 in business en architectuur

Zonder volledig te willen, of de indruk te willen wekken overal verstand van te hebben, wil ik graag mijn beeld delen met iedereen op wat ik denk dat de business bezighoudt in 2012 in relatie tot enterprise architectuur (zeg maar business architectuur + ICT-architectuur).

De afgelopen jaren zijn er veel initiatieven bij organisaties, projecten zijn opgestart, investeringen zijn gedaan. De verandermoeheid in een tijd dat zuiniger met geld en natuurbronnen om gesprongen moet worden, wordt steeds groter.

Ik denk daarom dat we dit jaar veel gaan kijken naar het rendement van projecten en innovaties: "stoppen of nog heel even doorgaan", en dat we gaan focussen op efficiency, optimalisatie en standaardisatie.

Voor architecten wordt het nog belangrijker een organisatie te helpen zicht op de gewenste toekomst te houden. Juist met dit soort denken in trends kunnen we een directie helpen focus aan te brengen in investeringen.

Als ik mijn gedachten over 2011, 2012 en 2013 laat gaan, zie ik het volgende voor me:

• We moeten heel slim meer doen met minder: mensen, ruimte, tijd, geld, natuur en energie – standaardiseren, optimaliseren en efficiency.

• We moeten ondanks alles blijven investeren en innoveren: De business moet blijven draaien, maar let wel: zonder innovatie stopt het over een paar jaar met de organisatie. Maar hoe doen we dat?

• Sociale Mensgerichte Bedrijfsstrategie

• Social Media Strategisch inzetten

• Het shared service center rendabel maken of er mee stoppen.

• Groen Ondernemen = Alles is Duurzaam en Toekomstvast

• Slim en gecontroleerd outsourcen, maar dan ook hele bedrijfsprocessen.

• Durven is doen: Geen papier of e-mail alleen, alleen nog maar zaakgericht werken met en iPad

• Stel je bent als organisatie niet meer gebonden aan locaties, een productformule of een markt, wat doe je dan?

• Heel groot worden en zijn, maar wel klein blijven en overkomen, hoe doe je dat?

• Nemen we dit jaar afscheid van het fysieke boek en de boekwinkel?

• Branche vervaging: we verkopen alles aan iedereen, om zo onze primaire doelgroep des te beter te trekken!

• Klanten worden onderdeel van het verkoopproces en medewerkers worden onderdeel van het klantproces.

• Hebben we nu allemaal al een integraal klantbeeld en een self service webshop of nog steeds niet?

• Open Data: iets voor jezelf houden is niet meer van deze tijd!

• Digitale Agenda voor de Business: Wanneer en Hoe kan ik in mijn bedrijf gebruik maken van de digitale agenda om in Europa beter samen te werken en te innoveren?

• Welke nieuwe (overheids)standaarden komen eraan waar ik rekening mee moet houden?

• Is mijn digitaal product nog wel veilig zonder patent in de wereld?

• Alles mobiel: producten, diensten, processen en de mensen!

• Concurreren met China en Investeren in India:  wat is er voor nodig om de andere kant op te importeren?

• Voorwaartse en achterwaartse keten integratie: wie zijn we eigenlijk  als organisatie, waarom bestaan we en hoelang nog?

• Het leven zonder subsidie:  Hoe houden we als organisatie het water boven het hoofd als we een commercieel businessmodel erop na moeten houden?

• Cloud Computing: wat komt er na het kennismaken? Je eigen rekencentrum opheffen?

• Waar kan ik de voordelen van het nieuwe werken in de praktijk zodat ik er ook mee aan de slag kan?

• Gaan we dit jaar echt online afspraken inplannen bij ziekenhuizen en huisartsen en kan ik dan in mijn EPD kijken, zonder dat anderen er bij kunnen? 

• Het kan ook zonder Microsoft en Google: Nog steeds is het bedrijfskundig ongewenst om van één leverancier afhankelijk te zijn voor bepaalde producten en diensten in verschillende opzichten: zoals onderhandelingspositie, continuïteit en onafhankelijkheid.

* de beweging naar 1 IT(-organisatie) binnen de landelijke overheid.

* de wijze waarop we omgaan met beveiliging van onze elektronische data: hoe voorkom je hackpogingen of spoor je ze op, en hoe beperk je de impact?

* Openheid en delen van informatie versus cybercriminaliteit en benodigde security. Bedrijven willen steeds transparanter hun informatie delen, op zijn minst met de eigen klanten, maar beveiliging lijkt nog steeds in de kinderschoenen te staan.

* De kwetsbaarheid van mobile devices. Smartphones en tablets worden nog steeds relatief met rust gelaten door hackers, maar dat verandert...

* Zet agile & scrum nu echt door?

* Van ketendenken naar netwerkdenken? Ketens laten zich nauwelijks regisseren, dat geeft echter ook kansen.

* Wordt internetarchitectuur volwassen?

In ieder geval genoeg stof voor mij en anderen om ontwikkelingen in de gaten te houden en daar artikelen en blogs over te schrijven dit jaar in XR Magazine.

PS: Door het jaar heen zal ik deze trends voorzien van links naar artikelen of nieuws in de media. Daarnaast werk ik deze lijst ook bij als mensen mij erop wijzen dat belangrijke zaken ontbreken.

Deze blog is geschreven door Mark Paauwe. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

 
Reacties
Maartje van Hees op vrijdag 13 januari 2012 11:03

Hoi Mark,

De zaken die je noemt zijn mijns inziens inderdaad belangrijke trends die spelen, maar een heleboel ervan zijn niet bepaald nieuw voor het tijdsgewricht 2011 - 2013.

Ik heb wel het gevoel dat er nog twee belangrijke missen:
* de beweging naar 1 IT(-organisatie) binnen de landelijke overheid, en
* de wijze waarop we omgaan met beveiliging van onze elektronische data: hoe voorkom je hackpogingen of spoor je ze op, en hoe beperk je de impact?

markpaauwe op vrijdag 13 januari 2012 14:49

Ja Maartje, je hebt helemaal gelijk.

Sommige trends of onderwerpen zijn bepaald niet nieuw, maar ze gaat ons wel allemaal bezig houden dit jaar. Ik vind zelf dat dingen ook eens afgemaakt, opgeleverd en rendabel moeten worden gemaakt, ipv steeds maar weer aan iets nieuws te beginnen terwijl de vorige initiatieven nog tot een succes kunnen worden gemaakt.

Ik sta ook helemaal achter je twee punten en die mogen zeker in de lijst niet ontbreken. Ik zal ze er aan toevoegen.

Dank je wel!

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.