Blog

De zin van Business Transformation Readiness

Op 21 juni is er een NGI afdeling architectuurbijeenkomst in de serie "Architectuur Open Tafel". Het thema is Business Transformation Readiness. 

De organisator heeft in de linkedin groep twee prikkelende stellingen geponeerd om op te reageren:

1. IT Transformation Readiness is minstens zo belangrijk als Business Transformation Readiness.

2. Als werken onder architectuur start vanuit businessdoelen is business transformation readiness een non-issue.

Hieronder mijn reactie op Linkedin.

1. Nee. Deze vergelijking gaat niet op. IT Transformation Readiness is minder belangrijk dan wat dan ook. Als je zou moeten wachten totdat de ICT klaar is om te veranderen (bijvoorbeeld door het ontbreken van een visie, geen beheerprocessen of te hoge ICT-complexiteit), dan gebeurt er denk ik nooit wat. The turkey is never ready for christmas!

2. Nee. Business Transformation Readiness is altijd een non-issue. Bedrijven veranderen alleen strategisch en fundamenteel als het moet en nooit omdat het kan. Ik denk zelf dat metingen betreffende readiness een leuke consultancy insteek zijn, maar geen toegevoegde waarde voor de klant hebben. Leuke consultancy-presentatie in dit kader op slideshare: http://www.slideshare.net/cp_more/business-transformation-readiness-asse.... En ja architectuur moet altijd gerelateerd zijn aan businessdoelen. Als je me de e-mail adressen kunt geven van de mensen die dit niet doen, kan ik ze vanmiddag nog een crash-course Werken onder Architectuur mailen.

Bedrijfskundig gezien heb ik mijn grote bedenkingen bij readiness assesments. Mijn ervaring is dat organisaties alleen het hoogstnoodzakelijke doen, en al het andere, waar bijvoorbeeld niet op wordt afgerekend, laten liggen. Dat betekent dat een readiness assessment altijd bij kleine en grote organisaties leidt tot het inzicht dat dingen die er zouden moeten zijn (zoals visie) er gewoon domweg niet zijn. Pas als er targets op staan, komen die zaken er wel.

Dan krijg je hier de mooie zelfinductie: Stel dat een bedrijf of ICT fluitend voor de readiness assessment slaagt, dan heeft het waarschijnlijk het vermogen om zelf adaptief te veranderen. Dus, waar is dan die assessment voor nodig?

NB: Ik kan het elke architect aanraden om zich in dergelijke vakverenigingen te begeven en actief te worden. Het maakt je wereld breder. Alleen door discussie komen we verder.

Deze blog is geschreven door Mark Paauwe. Heeft u ook iets wat u bezig houdt? Meldt u dan aan als auteur en plaats uw eigen blog
Categorie:   
Auteur
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.