Artikel

Dragon1 Visualisatietips voor PowerPoint - Visualisatieprincipes

Hoe met visualisatieprincipes nog meer te halen valt uit een visualisatie!

Het principe van Dominantie

Dominantie of nadruk is het trekken van de aandacht van een bepaald gebied in een visualisatie. Dit gebied wordt daarmee gevoelsmatig belangrijker gemaakt dan de rest. Een alternatief op het presenteren van een raster van verschillende componenten van gelijke belangrijkheid.

Effectief gebruik van nadruk zorgt voor het trekken van de aandacht van de viewer naar belangrijke delen van de visualisatie waar ook vaak het vraagstuk zit van de viewer.

Voorbeelden van nadruk

Een architect kan ook eyecatchers op een visualisatie plaatsen. Dit zijn gebieden waardoor de visualisatie prettig en aantrekkelijk oogt. En waar keer op keer het oog van de viewer naar toe wordt getrokken zonder dat de visualisatie na het vele bekijken als saai wordt beschouwd.

Het principe van Nabijheid

Componenten die op een visualisatie relatief gezien dicht bij elkaar worden geplaatst, geven vaak de indruk dat ze bij elkaar horen. Dit principe noemt men het principe van nabijheid.
 

Voorbeeld van nabijheid

Het principe van nabijheid wordt vaak gebruikt om een visualisatie overzichtelijker te maken. De kijker krijgt de kans om te kijken naar een gedeelte zonder door een ander gedeelte te worden afgeleidt. Met nabijheid worden denkbeeldige kijkgrenzen ingebouwd in de visualisatie die rust en ruimte creëren.

Het principe van Contrast

Contrast gaat over het verschil dat er bestaat tussen twee gerelateerde componenten op een visualisatie. Hoe groter het verschil, des te groter het contrast. Contrast voegt afwisseling (variëteit) toe aan een visualisatie en creëert eenheid. Contrast trek ook de aandacht van het oog van de viewer en vormt onderdeel van de kijklijn van de viewer in een visualisatie.
 

Voorbeeld van contrast

Door al deze visualisatieprincipes met elkaar te combineren wordt uw visualisatie in ieder geval een genot voor het oog!

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.