Artikel

Voorkom de 5 Enterprise Architectuur valkuilen met Dragon1

Het werken met Enterprise Architectuur kan de hooggespannen verwachtingen nog vaak niet waarmaken. Het is daarom zaak om te voorkomen dat u in de volgende valkuilen belandt.

1. De enterprise architect binnen de ICT-afdeling plaatsen

De enterprise architect houdt zich met veel meer bezig dan ICT. Hij kijkt naar de onderneming op strategisch, tactisch en operationeel niveau en moet zonder afdelingsbelangen met de directie kunnen sparren. Als de enterprise architect binnen de ICT-afdeling word geplaatst heeft deze minder goed toegang tot de directie. Hij wordt dan teveel gezien als iemand van ICT, en die ook de belangen van ICT verdedigt of behartigt.

2. Architectuurproducten maken waar niemand om vraagt

Architectuurproducten belanden vaak ongebruikt in het archief. Een architect doet er goed aan voor elk te vervaardigen product doel, doelgroep, gebruikswijzer en opdrachtgever te expliciteren. Van meet af aan is op deze wijze duidelijk waarom en voor wie de architect het product maakt en is de kans kleiner dat er een architectuurproduct komt waar weinig mensen op zitten te wachten.

3. Het theoretisch kader uit een methode dogmatisch toepassen

Het theoretisch kader van een methode moet altijd praktisch aangepast worden op de onderneming waar binnen deze gebruikt gaat worden. Lang niet alle referentiemodellen, definities en indelingen van principes, architectuur en concepten uit een methode zijn altijd 1-op-1 bruikbaar binnen een onderneming.

4. Architectuur op het verkeerde niveau ontwikkelen

Als architectuur niet als strategische activiteit wordt ingericht, bestaat het gevaar dat in realisatie projecten architecturen mogen worden opgesteld en dat projectleiders of projectmedewerkers verstrekkende strategische keuzes maken en zich daarbij te veel laten leiden door tijdsdruk, budgetdruk en gebrek aan inzicht en overzicht.

5. Principes formuleren in de vorm van eisen of uitgangspunten

Principes hebben hun eigen functie binnen de onderneming als conceptuele vertaalslag tussen strategie en oplossingen. Alleen dan voegen ze iets toe aan andere instrumenten zoals uitgangspunten, strategie en beleid. Eisen en uitgangspunten als principes labelen heeft daarom geen meerwaarde. Men ontkracht dan de eigen architectuur.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.