Artikel

Architecten: ga werken met een portfolio

Een portfolio helpt bij het verkrijgen van de juiste ontwerpopdrachten. Het ondersteunt uw eigen carrièrepad als architect en inspireert opdrachtgevers.

Wat is een portfolio?

Een portfolio is van oorsprong een grote map waarin fysieke architecten, fotografen, schilders, vormgevers en reclamemakers voorbeelden van hun werk verzamelen. Met deze voorbeelden kunnen ze hun potentiële opdrachtgevers overtuigen van hun kwaliteiten en het zo makkelijker maken een opdracht te krijgen. Een portfolio zou je een visuele variant van een CV kunnen noemen. Het geeft gezicht aan je praktijkervaring.

Een portfolio in het onderwijs

Bij opleidingen wordt steeds vaker een portfolio gebruikt in de vorm van een digitale map. In deze digitale map staat een inventarisatie van je persoonlijke competenties met bewijzen. Deze bewijzen zijn conform standaarden en gestandaardiseerde beroepsproducten gemaakt.

Het portfolio wordt bij opleidingen gebruikt om iemand een volgende stap te laten zetten in bepaalde gebieden. In het portfolio staat daarom ook vaak een persoonlijk stappenplan van welke beroepsproducten nog moeten worden gemaakt.

Het gebruik van een portfolio door de architect

Het nieuwe vakgebied enterprise architectuur is nog sterk in ontwikkeling. Elk jaar verouderd de kennis die enterprise architecten hebben weer sterk en moeten ze om bij te blijven zich in vele nieuwe onderwerpen verdiepen. Om aan opdrachtgevers te tonen dat ze een enterprise architect zijn van de huidige generatie, is een portfolio onontbeerlijk. Ook als een architect aan zijn eigen competenties wil werken kan hij het beste gebruik maken van een portfolio bij de opleidingen die hij kiest en volgt. Ook zijn er steeds meer architectuuropleidingen, zoals het Dragon1 certificeringstraject, die op basis van portfolio's werken.

Architectuurproducten in een portfolio

In een portfolio voor de architect dienen producten aanwezig te zijn die aantonen of bewijzen dat hij een bepaald niveau en kwaliteit kan brengen in architectuurtrajecten, of welk leerpad voor de architect nog open staat.

In een portfolio voor een enterprise architect zijn de volgende standaard beroepsproducten interessant om te tonen aan de opdrachtgever of voor een opleiding:

Een A3 formaat ontwerpschets - Hiermee toon je aan dat je visie kunt concretiseren in een ontwerp van een totaalconcept waarbij je tegengestelde wensen en eisen van belanghebbenden weet te verenigen in bij elkaar behorende concepten.

Een document met ontwerp- en architectuurprincipes gerelateerd aan strategische uitgangspunten en randvoorwaarden - Hiermee toon je aan dat je weet wat directie en bestuur belangrijk vinden en dat je de conceptuele vertaalslag kan maken.

Een voorbeeld programma van eisen - Hiermee toon je aan dat je het proces kan begeleiden van het komen tot een programma van eisen met de vele belanghebbenden en tegengestelde wensen en eisen.

Een structuurvisie of zienswijze van een oplossing - Hiermee toon je aan dat je een complexe oplossing kunt opdelen in los van elkaar te realiseren onderdelen.

Een storyboard tekening van een twee vernieuwingsscenario's bij organisatie - Hiermee toon je aan dat je de directie kunt laten kiezen en strategische afwegingen kunt laten maken.

Naast deze voorbeelden zijn er nog een tal van architectuurproducten die in de portfolio van de enterprise architect kunnen worden opgenomen.

Naast het feit dat de opdrachtgever een goed beeld krijgt van de vaardigheden en ervaring van een architect, dient het portfolio ook als inspiratiebron voor de opdrachtgever om te bepalen welke architectuurproducten gemaakt zouden kunnen worden voor zijn of haar onderneming.

Daarom is mijn advies: Architecten, ga werken met een portfolio!

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van adpaauwe
Ad Paauwe
Dragon1 Academy

Ad Paauwe is werkzaam als management consultant en trainer/coach bij Dragon1 Academy.

afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.