Artikel

Poster: Cartoon 'Systeemontwikkelproces' voor grote Nederlandse bank

De meeste business en IT architecten zijn dagelijks bezig met het zoeken naar passende oplossingen voor hun klanten. Daarvoor voeren ze gesprekken en doen ze workshops en hopen zo een eenduidig beeld te krijgen van de behoeften van hun klant en een gedragen oplossing. Maar hoe kom je nou tot consensus? Wat zorgt voor acceptatie en draagvlak? Er zijn diverse instrumenten die hierbij helpen en vooral cartoons blijken een krachtig middel te zijn.

De voordelen van cartoons

Cartoons kunnen getekend worden tijdens workshops of brainstormsessies. Maar ook achteraf kunnen oplossingen als een cartoon worden weergegeven. Cartoons hebben diverse voordelen:

  • Met cartoons kan je emotie weergeven. Voor dingen die goed gaan kan bijvoorbeeld een blij mannetje weergegeven worden, dingen die fout gaan met een boos mannetje en dingen die moeilijk zijn met een verward mannetje.
  • Cartoons werken met metaforen. Door dingen te projecteren op een ander domein wordt de onderliggende boodschap vaak veel beter begrepen en is de discussie over bepaalde gevoelige onderwerpen opeens niet meer zo bedreigend voor de deelnemers.
  • Cartoons bevorderen het creatief denken. Doordat cartoons speels van oorsprong zijn, worden deelnemers van een workshop aangezet om ook speels en creatief te zijn.
  • Cartoons zijn waardevol. De ervaring leert dat vele cartoons die tijdens workshops zijn gemaakt door de deelnemers worden meegenomen en gekoesterd. Documenten verdwijnen vaak al snel in bureaula’s en kasten, maar menig cartoon hangt vaak nog tijden aan de muur bij de CEO of CIO.

Voorbeeld: Cartoon 'Systeemontwikkelproces' voor grote Nederlandse bank

Het is niet toegestaan om de afbeelding te kopiëren en / of te gebruiken zonder toestemming van de illustrator.

Bovenstaande cartoon is getekend voor een grote Nederlandse bank. Men wilde daar het systeemontwikkelproces versnellen en de kwaliteit verbeteren door gebruik te gaan maken van referentie architecturen en half fabricaten. Ook kende het nieuwe proces een aantal controle momenten om de kwaliteit te borgen.

De cartoon toont een snelle lopende band volgeplakt met allerlei kwaliteitsstempels en controlerende mannetjes. Door de vliegende schotels en het futuristische gebouw op de achtergrond is het duidelijk dat hier een toekomstbeeld wordt geschetst. De glimlachende man in de UFO stelt de verantwoordelijke manager voor, die duidelijk tevreden is over het resultaat: Een gouden ei, symbool voor een perfect resultaat.

De cartoon diende als praatplaat en is gebruikt bij diverse presentaties en communicatie-uitingen. In dit geval heb ik de cartoon zelf getekend en teken ik bijna dagelijks cartoons. Mijn werkgever heeft echter ook diverse echte cartoonisten in dienst die nog veel mooiere platen weten te fabriceren. Dat zijn de ware kunstenaars en verkopers van oplossingen.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van pieterhorchner
Pieter Hörchner
Capgemini - Principal Consultant / Certified Enterprise Architect

Pieter Hörchner is Principal Consultant / Certified Enterprise Architect / Cloud Leader NL bij Capgemini. Jaren werkzaam in het veld van Enterprise Architectuur, Modellen, Methodes, Service Oriëntatie en Cloud Computing.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.