Artikel

Professionals over architectuur: Ger Schoeber - Sioux Embedded Systems BV

In de serie 'Professionals over architectuur' delen professionals uit het architectuur vakgebied hun mening en visie over architectuur en werkzaamheden en vraagstukken waar ze momenteel mee bezig zijn. Deze keer aan het woord: Ger Schoeber van Sioux Embedded Systems BV.

Naam: Ger Schoeber
Functie: Executive Consultant
Bedrijf: Sioux Embedded Systems B.V.
Leeftijd: 48
Motto: ‘balance is the challenge’

Is momenteel bezig met…

Aan welk project werkt u momenteel?

Onlangs ben ik actief geweest als systeemarchitect voor Sioux BinC (‘Be in Control’). BinC is een soort van digitale meldkamerdienst voor alarmsystemen van bedrijven en particulieren. Door middel van een BinC-box worden bestaande alarmsystemen en bestaande bewakingscamera’s gekoppeld aan een centrale server die alarmeringen middels SMS doorgeeft. De ontvanger krijgt een grafisch plaatje op zijn mobiel met daarin aangegeven welke sensoren getriggerd zijn. Eventueel kan hij clips van de bewakingscamera’s (van 3 sec. voor de trigger tot 7 sec. na de trigger) bekijken en het alarm al dan niet bevestigen. Bij bevestiging wordt een SMS teruggestuurd naar de server die daarna de juiste alarmdiensten informeert. BinC is hiermee de eerste onafhankelijke partij die alarm- en video-oplossingen integreert. Daarnaast ben ik zeer actief in het trainen en begeleiden van systeemarchitecten.

Toegevoegde waarde van architectuur

Welke rol of functie dient architectuur te hebben om van toegevoegde waarde te zijn?

Architectuur heeft toegevoegde waarde voor de kwaliteitseisen of de niet-functionele requirements van een systeem.

Architectuur is de blauwdruk of het fundament voor de langere termijn. Dit betekent niet dat architectuur star moet zijn. Je ziet wel eens agile ontwikkelteams die starten zonder een echte richting of zonder een ‘fundament’. Het uitgangspunt is dan dat er geleerd wordt van de praktijk en continu wordt bijgestuurd door middel van refactoring. Maar in de multidisciplinaire product- of systeemontwikkeling ontkom je er niet aan om toch vooraf wat paaltjes in de grond te slaan. Als elektronica, mechatronica, optica en fysica naast de onontbeerlijke software onderdeel is van je systeem, dan is zoiets niet te ontwikkelen op basis van puur refactoring.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat er iets van een fundament nodig is om de grootste risico’s zeker te stellen. Aan de andere kant moet er nog steeds oog en ruimte zijn voor veranderingen. Niemand kan in de toekomst kijken. De enige zekerheid die je hebt is dat er veranderingen zullen komen die je nou eenmaal vooraf niet kunt voorzien. Denk aan veranderingen in de markt, of veranderingen in de technologie.

Do’s & Dont’s

Wat wilt u anderen meegeven over het werken onder architectuur?

Terugkomend op mijn motto: het is de uitdaging om de juiste balans tussen beide te vinden: oog voor flexibiliteit gebaseerd op een eerder gelegd fundament, zonder door te schieten naar de uitersten ervan. Creëer geen tunnelvisie, maar sta open voor vernieuwing. Wees geen trendsurfer die met elke vernieuwing meevliegt.

Laat architectuur ook de basis zijn voor integratie. Timmer contracten met toeleveranciers niet tot op de laatste komma dicht, maar laat ruimte voor inbreng van die toeleveranciers op basis van hun eigen vakmanschap en wederzijds vertrouwen, zodat er geen systeem of oplossing geleverd wordt die ‘gevraagd’ werd, maar dat de klant een systeem krijgt wat hij ‘nodig heeft’. En die twee liggen in de praktijk vaak uit elkaar. Dit betekent inlevingsvermogen en echte samenwerking. Hierbij kan ook een toeleverancier pas klaar zijn met zijn werk als het systeem succesvol en naar tevredenheid is opgeleverd aan de klant.

De mate van succes van oplevering van een systeem is te meten aan de grootte van de glimlach op het gezicht van de klant. Dan heb je als samenwerkende partijen de streep gehaald en kan er naar tevredenheid afgerekend worden.

Presentatie op het LAC2010

Waar gaat uw presentatie op het LAC over en waarom dient iedereen deze bij te wonen?

De presentatie gaat over de werkwijze en resultaten betreffende een ontwikkelproject van een high tech consumenten product. Het laat de samensmelting zien van een gefundeerde basis architectuur enerzijds en agile principes anderzijds om tot een multidisciplinair en multisite ontwikkelproces te komen. Of, een optimale balans tussen stabiliteit en beweeglijkheid.

Het project heeft geleerd dat agile principes niet alleen toepasbaar zijn voor software, maar ook voor elektronica en mechanica die typisch voorkomen bij de ontwikkeling van embedded systemen.
Een belangrijk onderwerp is verder de aandacht voor de niet-functionele requirements vanaf het begin tot en met het eind van het project.

Deze presentatie laat zien dat agile en architectuur niet alleen in theorie samen kunnen gaan maar juist ook in de praktijk. Iedereen die deze praktijkervaring wil horen is van harte welkom.

Ger Schoeber is werkzaam als Executive Consultant bij Sioux Embedded Systems B.V.

Heeft u ook interesse om uw mening, visie, kennis en ervaring te delen via de serie Professionals over architectuur?
Stuur dan een e-mail naar info@xr-magazine.nl met uw naam, functie en naam van uw huidige werkgever.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van Redactie
Redactie XR Magazine

XR Magazine - platform en gratis online vakblad over Enterprise Architectuur, ICT-Architectuur, BPM, SOA, IT-Service Management, Informatie Management

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.