Artikel

Poster: Proceslandschap Bestellingen van de Gemeente Apeldoorn

Met de poster 'Proceslandschap Bestellingen' laat de Gemeente Apeldoorn duidelijk zien dat het werken onder architectuur en het communicatiegericht visualiseren (het visualiseren afgestemd op de specifieke doelgroep) serieus neemt en effectief inzet. Zo getuige ook het feit dat er onder andere voor het ontwerpen van processen architecten bij de gemeente werkzaam zijn die zelf deze visualisaties maken. De getoonde poster is onderdeel van het project ontwikkeling 'Servicehuis Middelen - 2012' die bij de gemeente is ingezet.

Het is niet toegestaan om bovenstaande afbeelding te kopiëren en / of te gebruiken zonder toestemming van de Gemeente Apeldoorn.

Pieter Guis, procesarchitect bij de Gemeente Apeldoorn, over architectuurvisualisaties: “De gemeente maakt veel ontwikkelingen door. Deze ontwikkelingen raken veel verschillende mensen en bij het doorvoeren van veranderingen zijn ook veel verschillende functies betrokken. Voor voldoende draagvlak en een gemeenschappelijk beeld en begrip, zijn informele visualisaties als deze onontbeerlijk. Wel is er altijd het kip-ei probleem: als de visualisatie er eenmaal is, is deze onmisbaar geworden, maar als je tijd wilt vrijmaken om een vraagstuk eens goed in beeld te brengen, dan is die tijd er niet. Maar we zien wel dat er steeds meer behoefte komt, en dus ook ruimte, voor het visueel en informeel in beeld brengen van vraagstukken.

Bovenstaande plaat is gemaakt voor een project dat de interne dienstverlening moet verbeteren. De inrichting van een centraal servicepunt en de inzet van zelfservice zijn daarbij de belangrijkste veranderingen. We noemen dit een proceslandschap. De plaat geeft aan hoe een aantal gelijksoortige processen in de toekomst zullen worden ingericht. De plaat maakt het mogelijk om in één keer de discussie te voeren over de routering van productaanvragen, de mate van zelfservice, wel of geen autorisatie en gezamenlijke of afzonderlijke afhandeling in de backoffice. Door simpelweg met commentaarwolken aan te geven wat er verbetert t.o.v. de huidige situatie, kan direct ook de discussie worden gevoerd over de baten van de voorgestelde verandering. Het is de bedoeling het globaal ontwerp van de toekomstige situatie met behulp van dit soort platen af te stemmen, waarna in meer detail de afzonderlijke processen en systemen kunnen worden uitgewerkt.”

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van Redactie
Redactie XR Magazine

XR Magazine - platform en gratis online vakblad over Enterprise Architectuur, ICT-Architectuur, BPM, SOA, IT-Service Management, Informatie Management

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.