Artikel

Open source ArchiMate modelleertool: Archi

Archi is een open source tool voor het vervaardigen van ArchiMate* modellen. De tool is ontwikkeld door JISC CETIS op de University of Bolton. Eind mei is versie 0.9 van Archi gereleased. In dit artikel worden kort de mogelijkheden en functies van deze tool behandeld.

Archi

Archi is in eerste instantie vooral bedoeld voor degene die een eerste stap wil maken in het maken van ArchiMate modellen. Archi biedt dan ook de standaard modelleerfunctionaliteit voor het vervaardigen van ArchiMate modellen.

Alle ArchiMate concepten uit de officiële standaard zijn aanwezig. De concepten uit het in maart verschenen whitepaper ‘Supporting Requirements Management in TOGAF and ArchiMate’ zoals goal, requirement, stakeholder zijn niet aanwezig in Archi. De tool dwingt correct gebruik van de ArchiMate taal af doordat het alleen mogelijk is toegestane relaties te leggen tussen objecten, zoals beschreven in de ArchiMate standaard. Ook is het mogelijk met Archi om meerdere views voor een model te creëren.

Cross-platform

Archi is cross-platform ontwikkeld. De tool is dus zowel op een Windows omgeving als op een Linux of Mac omgeving te gebruiken. Om de tool te kunnen gebruiken is wel Java 6 vereist. Archi hoeft niet geïnstalleerd te worden: Download de ZIP file en pak deze uit op een willekeurige locatie en de tool kan direct opgestart worden. Nadat de tool is opgestart kun je meteen aan de slag.

User Interface

De user interface van de tool is zeer overzichtelijk en simpel van opzet. Boven in het scherm is de menubalk en toolbar te vinden. In het middenvlak is het tekenvel gepositioneerd met aan de rechterkant een overzicht van de ArchiMate concepten die gemakkelijk op het tekenvel gesleept kunnen worden. Onder het middenvlak is een eigenschappen venster te vinden waarin je de eigenschappen van het geselecteerde object kunt bekijken en bewerken.

Aan de linkerkant is een tree-view geplaatst waarin de aanwezige business-, applicatie-, en technologie concepten en de relaties uit het model worden weergegeven. Ook is het mogelijk om hier nieuwe views toe te voegen. Onder de tree-view wordt het complete model nog in het klein afgebeeld. Dit is handig wanneer je ingezoomd hebt op het model en toch een beeld wil hebben van het complete model. Aan de rechterkant bevindt zich ook nog een help venster. Alle vensters zijn gemakkelijk te sluiten, minimaliseren en weer te maximaliseren.

Gebruik en functionaliteit

Modelleren

Het gebruik van de tool is zeer intuïtief en simpel. Je selecteert het gewenste ArchiMate concept en je sleept het op het tekenvel. Relaties leggen tussen de objecten op het tekenvel werkt zoals bij alle andere modelleer- en tekentools. Wanneer een relatie niet is toegestaan zal deze ook niet getekend worden.

Views

Nieuwe views kunnen toegevoegd worden via de tree-view. Voor iedere view wordt een nieuw tabblad aangemaakt op het tekenvel. Objecten kunnen gemakkelijk in verschillende views getoond worden door de objecten te kopiëren uit een view en deze te plakken in een andere view. Het object blijft vervolgens als uniek object bestaan.

Uitlijnen en kleuren

De tool biedt een aantal functies om nette en overzichtelijke modellen te creëren. Zo kunnen objecten in de modellen gemakkelijk uitgelijnd worden en van dezelfde hoogte en breedte worden voorzien. Tevens is er de mogelijkheid om een grid te activeren. Hiermee is het gemakkelijk om objecten uit te lijnen. Ook is het mogelijk om objecten naar voren (voorgrond) of naar achteren (achtergrond) te plaatsen.

De wijze waarop de lijnen tussen objecten weergegeven worden is ook in te stellen. Je kunt gemakkelijk switchen tussen diagonale lijnen of gebogen lijnen. Deze keuze is echter wel van toepassing op het gehele model en het is dus niet mogelijk om dit per lijn in te stellen. Van de ene kant is dit gewenst zodat het model meer consistentie in de vormgeving vertoond, aan de andere kant beperkt het de vrijheid van de gebruiker om hier zelf over te beslissen.

De kleur van de objecten in het model is ook gemakkelijk in te stellen. Hiervoor kun je eenvoudig een kleur selecteren uit een kleurenpalet.

Opslaan en afdrukken

Archi biedt zowel de mogelijkheid om de vervaardigde modellen te bewaren als te printen. Om de modellen te bewaren en deze later te wijzigen worden de modellen opgeslagen met de extensie .archimate (dit is een XML bestandsformaat). Tevens kunnen de modellen opgeslagen worden als afbeelding (.png, .jpg en .bmp).

Doorontwikkeling van Archi

De prioriteit voor de doorontwikkeling ligt in eerste instantie op het afronden van de help- en ondersteuningsfuncties. Denk hierbij aan hints die je tijdens het gebruik voorgeschoteld krijgt indien je met een bepaalde activiteit bezig bent en een handleiding voor het gebruik van de tool.

In de toekomst wordt ook de mogelijkheid om zelf mappen aan de tree-view toe te voegen als functie opgenomen in de tool. Tevens zal versiebeheer worden ingevoerd, meer mogelijkheden voor het delen van modellen en repository ondersteuning.

Ondersteuning

Op de website zelf is helaas nog weinig hulpdocumentatie beschikbaar. De tool is echter simpel in gebruik waardoor dit voor de meeste gebruikers geen belemmering zal vormen om Archi te kunnen gebruiken. Er is wel een forum beschikbaar waarop je met vragen terecht kan. Ook is er de mogelijkheid om bugs te rapporteren en om verzoeken te plaatsen voor nieuwe functionaliteit.

Probeer de tool zelf

Op wat kleine bugs na is Archi een handige tool om snel en op eenvoudige wijze ArchiMate modellen te maken. Archi is gratis te downloaden op http://archi.cetis.ac.uk.

* ArchiMate® is een geregistreerd handelsmerk van The Open Group

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van Redactie
Redactie XR Magazine

XR Magazine - platform en gratis online vakblad over Enterprise Architectuur, ICT-Architectuur, BPM, SOA, IT-Service Management, Informatie Management

 
Reacties
Koen van Boekel op maandag 21 juni 2010 10:36

Inmiddels is versie 1.0 van Archi gereleased en is er een korte handleiding beschikbaar, zie http://archi.cetis.ac.uk

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.