Artikel

Dragon1 Visualisatietips: Visualiseer de essentie van een vraagstuk

Deze maand gaan we in XR Magazine in op de vraag: Hoe maak je een probleem en een oplossing bespreekbaar? Antwoord: Door objectief en begrijpelijk een vraagstuk in al zijn eenvoud en essentie met een realistische oplossing te visualiseren.

Iedereen herkent het wel. Er zijn twee eigenaren van bedrijfsprocessen, de één is manager van verkoop en de ander is manager van inkoop. Ze maken beiden gebruik van hetzelfde CRM-informatiesysteem. Nu wil één van de twee eigenaren het systeem upgraden en laten aansluiten op een ander systeem. Dit heeft echter tot gevolg dat het systeem een tijd lang niet op 100% kan functioneren en dat de beheerkosten van het systeem fors zullen groeien. De andere manager zit hier niet op te wachten. Met alle mogelijkheden die binnen zijn bereik liggen probeert hij te voorkomen dat deze wijziging wordt doorgevoerd. Wat nu een mogelijk impasse verder helpt is een treffende visualisatie van het vraagstuk.

In onderstaande afbeelding staat aan de linkerkant gevisualiseerd wat de huidige situatie is: er zijn twee informatiedomeinen waar het CRM-informatiesysteem in ligt. Dit zorgt voor weerstand bij verandering. De rechterkant laat zien dat er twee informatiesystemen zijn die gekoppeld zijn, maar nu los van elkaar kunnen veranderen. De architect kwam er achter dat de applicaties waar het informatiesysteem uit bestaat, in twee redelijk los van elkaar werkende groepen kon worden opgedeeld met een hele dikke maar stabiele applicatieinterface.

Het hangt echter sterk van de context af of de situatie 1 beter is dan situatie 2. Ook situatie 2 zal naast voordelen ook altijd nadelen kennen. Wees daar als architect op voorbereid.

Visualisatietip 1: Teken naast de huidige situatie altijd een realistische TO-BE-situatie. Dit zorgt ervoor dat er altijd een gevoel van keuzemogelijkheid of migratie ontstaat. Het heeft vaak geen zin om een ultieme onrealistische ideaalsituatie te schetsen, maar wel een nieuwe situatie die een volgende realiseerbare stap is.

Visualisatietip 2: Ontdoe de visualisatie van subjectieve goed-of-fout-interpretatie, maar visualiseer beide situaties even mooi en netjes. Laat de tekening het verhaal vertellen. Gebruik accentkleuren om de aandacht te trekken en zorg ervoor dat de twee situaties goed vergelijkbaar zijn. Ontdoe de situaties van veel irrelevante details, dat ervoor zorgt dat de visualisatie extra goed overkomt.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.