Artikel

Professionals over architectuur: Charles M. Hendriks - Schiphol Group

In de serie ‘Professionals over architectuur’ delen professionals uit het architectuurvakgebied hun mening en visie over architectuur en werkzaamheden en vraagstukken waar ze momenteel mee bezig zijn. Deze keer aan het woord: Charles M. Hendriks van Schiphol Group.

Naam: Charles M. Hendriks
Functie: 5 jaar in huidige baan als digitaal architect bij Schiphol Group
Bedrijf: Schiphol Group
Leeftijd: Oud genoeg om al veel meegemaakt te hebben.
Motto: 'Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg en op je bek gaan hoort bij het leven (o ja, vooral niet vergeten; zonder geluk vaart niemand wel).'

Is momenteel bezig met…

Aan welk project werk je nu en welke rol speelt architectuur daarin?

Een project wat momenteel veel inspiratie vergt is het bepalen van de architectuur voor een terminal asset planning systeem. Tot nu toe gebruiken afzonderlijke afdelingen elk hun eigen specifieke systemen voor het plannen en het toewijzen van terminal assets als gates, check-in balies, bagage reclaim banden en bussen. Het doel is om via een generieke planningsdienst de diverse functies te ondersteunen.

Nieuw bij deze planningsdienst is het rekening houden met (voorspelde) passagiersstromen en het meer integraal reageren in geval van verstoringen. Een andere uitbreiding betreft het toevoegen van (near) realtime asset gerelateerde data, bijvoorbeeld; gate is niet beschikbaar wegens onderhoud of gate meldt storing. Architectuur inbreng bepaalt de scope (in & out of) en bakent componenten en relaties daartussen af. De architect dient dus ook oog te hebben op wat de markt kan en gaat bieden.

Toegevoegde waarde van architectuur

Wanneer heeft architectuur toegevoegde waarde en welke rol of functie dient architectuur te hebben?

Vooral bij het vinden, ontwerpen en vervolgens succesvol aan de praat krijgen en houden van een IT dienst, waarvoor geldt dat er sprake is van een verantwoord evenwicht tussen bruikbaarheid en beheer mogelijkheden, kan de architect en dus architectuur toegevoegde waarde hebben. Dit is vooral van belang als de IT dienst deel uitmaakt van een groter geheel en organisatiebreed ingezet wordt.

Do’s & Dont’s

Wat wil je anderen mee geven over het werken onder architectuur?

Tip: gebruik je fantasie en wees creatief bij het ondersteunen van de business ten behoeve van het behalen van de gestelde doelen. Laat je vooral niet beperken door voorkeuren (of afkeer) van leveranciers en hun producten. Houd ook rekening met de (verwachte) mogelijkheden die over 2 á 3 jaar van toepassing zijn.

Heeft u ook interesse om uw mening, visie, kennis en ervaring te delen via de serie Professionals over architectuur?
Stuur dan een e-mail naar info@xr-magazine.nl met uw naam, functie en naam van uw huidige werkgever.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van Redactie
Redactie XR Magazine

XR Magazine - platform en gratis online vakblad over Enterprise Architectuur, ICT-Architectuur, BPM, SOA, IT-Service Management, Informatie Management

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.