Artikel

Poster: Enterprise Architecture Blueprint - My Bank Corporation

Heeft u ook al een poster van de architectuur van uw organisatie met een match op een referentie architectuur zoals NORA, GEMMA of CORA? Laat u inspireren door deze voorbeeldposter. De voorbeeldposter hieronder toont een standaard enterprise architectuurblauwdruk van een generieke onderneming.

De blauwdruk geeft een mooi overzicht weer van de vier lagen die altijd weer terugkomen in elke onderneming, met de indeling en inrichting van deze lagen op hoofdlijnen.

Deze voorbeeld enterprise architectuur blauwdrukposter is gemaakt door Dragon1 Inc. Dragon1 Inc. heeft op basis van Dragon1 een gestructureerde aanpak ontwikkeld om voor elke onderneming binnen twee of drie weken een dergelijke poster te kunnen maken.

De poster bestaat uit een kenmerkende rand waarin links strategische informatie staat, zoals identiteit, missie, visie en doelen en rechts in de rand staat de architectuur met principes en concepten en kengetallen. In het middenvlak van de poster staan de lagen: Markt en Klant, Bedrijf, Informatievoorziening en ICT-Infrastructuur. Voor al deze lagen is een domeinindeling gemaakt gebaseerd op functies en al deze lagen zijn ingericht met elementen en componenten die een verder invulling zijn op logische en fysiek niveau van de concepten uit de architectuur.

Op deze wijze wordt inzichtelijk gemaakt wat de architectuur en de configuratie is van de onderneming. Bestuur, directie en management kunnen met deze poster snel een gemeenschappelijk beeld en begrippenkader vormen over de toestanden en risico’s in de onderneming. De plaatsen in de onderneming die nu qua architectuur of configuratie de strategie blokkeren worden in één oogopslag duidelijk gemaakt. Rechts in de rand staan bij de concepten tevens met indicatoren aangegeven, de mate waarin de concepten conform de literatuur zijn geïmplementeerd, zodat de onderneming volledig de voordelen geniet van de concepten.

Lees meer over de methodiek voor het ontwerpen van architecture design met de interatieve stappen.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.