Artikel

Dragon1 Visualisatietips voor PowerPoint - Visualisatie-ontwerpprincipes

Hoe met visualisatie-ontwerpprincipes nog meer te halen valt uit een visualisatie!

Het principe van Compositie

Voor compositie zijn er veelal drie generieke technieken die kunnen worden aangewend:

  1. De regel van derden - door een visualisatie in een matrix van negen vlakken te verdelen, kunnen op de lijnen van de matrix bepaalde objecten worden geplaatst. Dit maakt een visualisatie spannender om naar te kijken.
     
  2. De regel van oneven - door boven, onder of rondom een object, een oneven aantal andere objecten te plaatsen wordt de visualisatie prettiger om naar te kijken.
     
  3. De regel van ruimte - door rondom een object meer ruimte te creëren, krijgt het object meer vrijheid en de kans om zich te tonen.
     

 
Figuur 1: Voorbeeld met de 3 regels


           Figuur 2: Voorbeeld spiegelasymmetrie
 

Het principe van Balans

Balans in een visualisatie refereert aan het evenwicht of de gelijkheid in grafische weergave. Symmetrische balans wordt voor elkaar gekregen door één helft van de visualisatie te spiegelen naar de andere helft. Een symmetrische visualisatie heeft altijd een spiegellijn. Het zwaartepunt van de visualisatie is een punt op de spiegellijn.

Asymmetrische balans maakt gebruik van verschillende vormen, kleuren, texturen of balans in grafische weergave. De visualisatie bestaat hier ook uit twee tegenover elkaar gestelde visualisaties aan weerzijden van de spiegellijn, die elkaars gelijke vormen qua zwaarte en evenwicht. Bijvoorbeeld: drie kleine bollen geven evenwicht aan één groot vierkant.

Daarnaast onderkennen we spiegelasymmetrie. Spiegelasymmetrie is het weglaten of toevoegen van een element of component aan één van de spiegelzijden, waarbij de toevoeging of weglating in het eerste opzicht niet opvalt, maar pas bij nadere bestudering. En veelal zorgt de toevoeging of weglating voor een optische verfraaiing of spanning, maar is het constructief of operatief onlogisch of onmogelijk.

Bron: Visuele Enterprise Architectuur, Dragon1

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.