Artikel

Technologie in de kern van nieuwe productrevolutie

De auto-industrie is, net als andere productiebedrijven, een sector die continu in beweging is. De productieopleving gaat gepaard met de snelle groei van de in auto’s verwerkte technologie. Dit terwijl de druk op marges blijft aanhouden, de toegang tot kapitaal schaars is en een tekort aan geschoolde werknemers dreigt. Autofabrikanten of leveranciers die niet kunnen inspelen op deze verschuivende dynamiek zijn gedoemd achter te blijven. Agility wordt daarom een essentieel onderdeel wil je als autoproducent succesvol zijn en blijven.

Om snel te kunnen reageren, moeten organisaties meer vertrouwen op IT-oplossingen. Alleen op die manier kunnen ze concurrenten bijbenen of voorbij streven. Nieuwe innovatieve technologieën bieden de nodige snelheid en inzicht om het productieproces kwalitatief te verbeteren. De volgende generatie Enterprise Resource Planning (ERP) systemen met de nieuwste samenwerkingsmogelijkheden en analytische vaardigheden maken het verschil tussen adequaat projectmanagement en vooroplopen qua innovatie en de introductie van meer nieuwe waardevolle producten. Dit kan een factor zijn die de florerende organisaties scheidt van de bedrijven die ternauwernood hun hoofd boven water kunnen houden.

Hoe ondersteunt technologie agility?

Agility houdt meer in dan het verhogen van de productie. Snelheid is belangrijk maar slechts één factor. Het gaat ook om toegang tot kwalitatieve inzichten; de mogelijkheid om aanpassingen door te voeren en te reageren op externe eisen. Gelukkig vereenvoudigen geavanceerde ERP-technologieën deze complexe processen.

Automatische waarschuwingen kunnen helpen met het opsporen van belangrijke problemen en abnormale gebeurtenissen, zowel intern als in de distributieketen. Real-time rapportagetools die makkelijk te gebruiken zijn, kunnen het fabriekspersoneel helpen zelf meer toezicht te houden.

Dankzij samenwerkingsmogelijkheden in ERP-oplossingen kunnen bedrijven blijven voldoen aan de veranderende eisen. Door collaboratief denken en synergie is het mogelijk - ondanks schaarste qua human resources - de productiviteit op te schroeven. Fabrikanten en leveranciers kunnen gebruikmaken van volledig geïntegreerde oplossingen die real-time samenwerking en data-uitwisseling toestaan, waaronder computer aided design (CAD) diagrammen en 3D-beelden. 

Dankzij connectiviteit in de productie-supply chain kunnen autofabrikanten strengere controles en opeenvolgende veranderingen beheren, kritische escalaties volgen en relevante dialogen over het product vastleggen. Voordelen van een geïntegreerd collaboratief systeem zijn onder andere de mogelijkheden om beslissingen van het team op te zoeken en te valideren.

Omdat de dialoog in het ERP-systeem is vastgelegd op basis van van het identificatienummer van het component of het voertuigmodel kan naar de inhoud worden verwezen voor toekomstige beslissingen en rapportage- en procesverbeteringen. Deze historische documentatie blijkt vaak waardevol te zijn als juridische of compliance kwesties optreden, zoals vragen over de due diligence, intellectuele eigendomsrechten of risicobeperking.

Collaboration tools spelen ook een belangrijke rol bij het sneller introduceren van producten en innovatie, terwijl risico’s vanwege slechte interdisciplinaire kennis worden verminderd. Een betere samenwerking tussen ontwerpers, leveranciers en productieteams helpt de gehele productontwikkelcyclus te versnellen, van creatief brainstormen tot kostenberekeningen, testen en productie. Dit betekent dat fabrikanten nieuwe concepten snel op de markt kunnen brengen en snel kunnen reageren op veranderende wensen van consumenten.

Als de vraag naar gespecialiseerde producten en op maat gemaakte oplossingen toenemen, wordt de mogelijkheid om samen te werken belangrijk. In veel industrieën kunnen klanten hun eigen ontwerp kiezen; van kleur tot accessoirefuncties.  

Een robuuste IT-infrastructuur is nodig om een businessmodel met een hoog percentage on-demand orders onder controle te houden. Massaproductie vraagt echter ook om geavanceerde ERP-oplossingen zodra de complexiteit van voertuigonderdelen en hightechfuncties toenemen. Geautomatiseerde sensoren worden in steeds meer systemen gebruikt: van assen tot airbags. Om gelijke tred te houden met de toename van complexe onderdelen, compliance en certificeringseisen voor de steeds veranderende delen, moeten fabrikanten vertrouwen op technologische oplossingen. Handmatige processen, spreadsheets, traditionele rapporten en e-mailberichten zijn gewoonweg niet betrouwbaar genoeg.

Geïntegreerde collaboration tools

In het gehele proces, van het bouwen tot de productie, kunnen teams tools gebruiken waarmee ze makkelijk en snel kunnen samenwerken, bijvoorbeeld voor het bevestigen van modelnummers zodat aan de lopende band de juiste versies worden gebruikt. Vragen kunnen direct worden gesteld en beantwoord zonder dure en tijdrovende vertragingen. Zelfs last-minute veranderingen in orders en roosters van het personeel op de werkvloer kunnen met minimale verstoring van de processtromen worden doorgevoerd dankzij directe communicatie tools. In tegenstelling tot simpele telefoongesprekken, leggen geïntegreerde collaboration tools de communicatie vast en worden gedocumenteerd op basis van de shift, machine en het product. Niets wordt overgelaten aan iemand zijn geheugen, giswerk of het toeval.

Dit niveau van controle - met behoud van flexibiliteit en agility - is de magische combinatie die autofabrikanten vandaag de dag nodig hebben. Een balans van krachten die tegenstrijdig lijkt en moeilijk te realiseren. Gelukkig biedt de hedendaagse ERP-technologie het beste van twee werelden: de controle over data flow en processen, plus de flexibiliteit om te veranderen als nieuwe technologieën en innovaties ontstaan. Dit is waar de toekomst van productie over gaat en waarom technologie in de kern van de nieuwe productierevolutie zit.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van InforBenelux
Theo Koster
Infor - Regional VP Infor Benelux

Theo Koster is Regional VP bij Infor Benelux. Infor is wereldwijd de op twee na grootste leverancier van enterprise applicaties en diensten.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.