Artikel

De impact van de stap van licentie naar SaaS

Auteur: Natascha Heijboer

Na het overwinnen van de nodige scepsis nemen steeds meer kleinere en grote ondernemingen diensten en oplossingen af via een Software-as-a-Service-model. Wat betekent deze transitie voor het business model van de leverancier en wat zijn de belangrijkste ervaringen aan klantzijde? TIE Kinetix en klant IQuality Business Solutions gaan in op hun veranderende samenwerking.

Als leverancier van oplossingen op het gebied van integration, content syndication, business intelligence en e-commerce hebben wij als TIE Kinetix onze business in de afgelopen jaren ingrijpend zien veranderen. Waar we onze oplossingen voorheen volledig op basis van licenties verkochten, werken we nu voor het overgrote deel van onze klanten via een Software-as-a-Service-model. Wij helpen (logistieke) partners bij het realiseren van onbeperkte elektronische samenwerking, door het verbinden van applicaties en processen van de samenwerkende partijen.

SaaS
De opkomst van cloud computing heeft het naadloos koppelen van handelspartners sterk vereenvoudigd. De voordelen van een SaaS-model zijn natuurlijk evident: oplossingen kunnen worden aangeboden in een veilige, hosted omgeving. Als leverancier beschikken we over de nodige expertise en mankracht om 24/7 beheer te bieden en we kunnen de klant voorzien van een schaalbare oplossing en de nodige kostenbesparingen. Zeker bij kleinere bedrijven zie je vaak dat één persoon verantwoordelijk is voor de installatie en het beheer van alle applicaties, waardoor de afhankelijkheid van deze ene persoon te groot wordt. Iets wat je met een SaaS-model eveneens omzeilt.

Toch merken we dat het SaaS-model nog steeds niet voor alle bedrijven is weggelegd. Met name bedrijfsvoorschriften ("wij willen alle data in huis houden") en angst voor verlies van verantwoordelijk en controle over de bedrijfsdata werpen nog de nodige drempels op. Heldere SLA's, goede afspraken over wie waarvoor verantwoordelijk is en de juiste security-middelen, inclusief controle over toegangsrechten moeten deze terughoudendheid wegnemen.

IQuality Business Solutions
Veel van onze klanten zien de voordelen in van de inzet van SaaS-oplossingen en meer en meer klanten die we al jarenlang bedienen maken de overstap. Een mooi voorbeeld vormt IQuality Business Solutions, dat onze tools bij klanten inzet om onder meer transactiesystemen te koppelen met Microsoft Dynamics ERP.

Igor Jansen, IT-beheerder van IQuality Business Solutions, licht de samenwerking met TIE Kinetix toe: "We zetten de on-premise oplossingen van TIE op basis van een licentiemodel en TIE Enterprise Portal al jarenlang in bij onze klanten. Deze oplossing via een inbelverbinding werkte prima. Nadeel was echter dat we moesten werken met twee servicecontracten: één bij TIE Kinetix en één bij de serverleverancier op wiens server de oplossing draaide. Eind 2012 zijn we overgegaan op de TIE Kinetix SaaS-omgeving en zijn de oplossing en het beheer voor 100 procent bij TIE Kinetix ondergebracht. Voor de gebruikers aan klantzijde verandert er wezenlijk niets. Zij blijven werken vanuit hetzelfde ERP-systeem. De SaaS-benadering levert achter de schermen echter de nodige voordelen op: de procesverwerking verloopt sneller, de kosten zijn lager, de administratieve lasten worden verlaagd en we hebben aanzienlijk minder onderhoud. Omdat we beperkter inzicht hebben in het functioneren van de oplossing, moesten we even een drempel over om deze stap te zetten. Alles draait echter perfect, waardoor we dit snel hebben kunnen loslaten en ons nu kunnen richten op andere zaken."

Nieuw business model
Niet alleen bij klanten, ook binnen TIE Kinetix heeft de overgang van een licentiemodel naar een SaaS-model de nodige implicaties voor de bedrijfsvoering. Onze consultants gaan steeds minder de weg op. Installaties en beheer worden vanaf ons kantoor uitgevoerd. De focus verschuift meer en meer van service en onderhoud naar 24/7 beheer, SLA's en databeveiliging. Het veranderende business model heeft daarnaast een zichtbare invloed op de bedrijfsresultaten. We werken nu meer met langjarige contracten die voor een gegarandeerde inkomstenstroom zorgen en ons meer zekerheid bieden. Deze benadering zorgt er bovendien voor dat we grotere bedrijven optekenen. In vier jaar tijd is onze omzet uit SaaS-contracten meer dan verdubbeld. Zowel wij als de bedrijven die we bedienen profiteren zichtbaar van de SaaS-benadering.

Natascha Heijboer, Sales Director Nederland TIE Kinetix

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van Redactie
Redactie XR Magazine

XR Magazine - platform en gratis online vakblad over Enterprise Architectuur, ICT-Architectuur, BPM, SOA, IT-Service Management, Informatie Management

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.