Artikel

Tips en Trucs in Powerpoint

Powerpoint is nog steeds de tool voor de meeste architecten in organisaties. Daarom volgen hier enkele tips voor beter gebruik van Powerpoint.

1. Diamodel

In Powerpoint kunt u met twee lagen werken per sheet:

1) de achtergrond (Beeld|Model|Diamodel in de 2003 versie)
2) de voorgrond (Beeld|Normaal).

Hiermee kunt u eerst op het diamodel een globale achtergrond van de visualisatie tekenen en daarna in de sheet zelf de achtergrond invullen met details.

2. Kleurenschema

In Powerpoint kun je met een kleurenschema werken.

Kijk op internet naar 'colorschemer'-applicaties voor goede waarden van kleuren in een kleurenschema.

Een kleurenschema bestaat uit acht kleuren die in het ontwerp van de dia worden gebruikt:
- kleur voor de achtergrond
- tekst en lijnen
- schaduwen
- titeltekst
- opvullingen
- accenten
- hyperlinks

Het kleurenschema van een presentatie wordt bepaald door het ontwerpsjabloon die op de presentatie wordt toegepast. Kijk voor meer informatie op http://office.microsoft.com/nl-nl/powerpoint/HP051945331043.aspx

3. A0-formaat posters

In Powerpoint kun je het formaat van een pagina instellen op verschillende formaten. Zo is het standaard A0-formaat voor een visualisatie: 1189 mm x 841 mm. Bij Page Setup in Powerpoint kunt u kiezen voor custom formaat en dan deze mm-waarden invoeren. Houd wel rekening met de witrand marge van de printer. Kies daarom iets lagere waarden. Weet ook dat als er al iets op de sheet staat en u past het paginaformaat aan, alles op de sheet wordt geresized. Als u juist het paginaformaat aanpast om meer ruimte om te visualiseren te krijgen, kopieert u eerst de tekening naar de buffer (Ctrl-C of Ctrl-X), pas daarna het paginaformaat aan en plak daarna de tekening weer naar de sheet (Ctrl-V).

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.