Artikel

Enterprise architectuur voor de manager: wat heeft hij eraan en wat moet hij ervan weten?

Enterprise architectuur is een nieuw vakgebied dat nog niet voor iedereen even bekend is. Daarom hier in een notendop wat het vakgebied inhoudt.

Wat is enterprise architectuur?

Enterprise architectuur is het op een architectonische wijze benaderen en beschouwen van een organisatie ter grootte van een onderneming of een overheidsinstelling.

Enterprise architectuur zorgt ervoor dat er op een andere manier wordt gekeken naar de organisatie. Uitgangspunten, principes, regels, modellen, visualisaties en complexiteit van de organisatie staan bij enterprise architectuur in de spotlight.

De theorie omtrent enterprise architectuur zegt dat door de juiste uitgangspunten en principes te kiezen bij de strategie van de onderneming en door de onderneming minder complex te maken, de onderneming adaptiever wordt.

Dus met een betere enterprise architectuur, een samenhangend en consistent geheel van principes en modellen, neemt het concurrerend vermogen van de organisatie als geheel toe.

Het ontwerpen van duurzame en integrale oplossingen

Enterprise architectuur pleit als vakgebied ervoor dat alle informatiesystemen, of anders gezegd Business/IT-solutions, duurzaam en integraal moeten worden ontworpen.

Dit zorgt ervoor dat elke nieuwe oplossing die in de organisatie wordt aangebracht verder bouwt aan een adaptieve organisatie. Geen quick 'n' dirty oplossingen meer!

Als een organisatie met enterprise architectuur werkt dan leidt dit onder meer tot een architectuurdocument dat bij elk plan, programma of project als een richtinggevend kader werkt.

Starten met enterprise architectuur

Beginnen met enterprise architectuur moet niet te groots worden aangezet. Het is verstandig om eerst een paar beheersbare veranderingen of projecten te voorzien van een architectuurdocument waarin principes, modellen, standaarden en regels staan die dienen te worden gebruikt voor het te realiseren Business/IT-systeem. De praktijkervaring die hiermee wordt opgedaan kan weer worden gebruikt om een architectuurraamwerk op te zetten en een architectuurraamwerk te maken.

Het architectuurraamwerk

Een ideaal van veel enterprise architecten is dat een organisatie een architectuurraamwerk heeft waarbij alle architectuurgebieden in dat raamwerk volledig zijn voorzien van principes, uitgangspunten, normen, standaarden, waarden, regels en richtlijnen.

Het is zeker waar dat een raamwerk ervoor zorgt dat men meer inzicht en overzicht krijgt in de architectuur. Alleen het is bij veel organisaties gebleken dat het vullen van het raamwerk als doel op zich voor veel werk en documenten zorgt, maar weinig bijdrage levert aan projecten. Het is daarom beter in het beginstadium van een project de referentie architectuur op te bouwen en vervolgens het architectuurraamwerk te vullen.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.