Artikel

Hoe moet je kijken om architectuurprincipes te zien in jouw organisatie?

Dat architectuur bestaat uit een geheel van principes is voor velen gesneden koek. Nu een stap dieper: welke principes zijn nu aanwezig in de organisatie of zouden er moeten komen?

Bouwkundige architecten hanteren vaak het begrip 'principe' als de uitleg van de werking van concepten, fenomenen, oplossingen en systemen. Zo staat hier rechts een voorbeeld van een principeschema van een turbomotor.

Het begrip 'principe' in de organisatie

In de organisatie hanteren we vaak een andere betekenis bij het begrip 'principe', namelijk 'een regel die we van groot belang achten en daarom graag willen volgen'. Ook dit is een 'principe', alleen voor architectuur en ontwerp is deze betekenis van 'principe' minder bruikbaar.

Het is de kunst om te 'leren' zien in de organisatie welke concepten, systemen, fenomenen en oplossingen je kunt onderkennen. Je kunt hiervan de principes achterhalen. Vervolgens kun je de principes holistisch en contextloos maken. Op dat moment heb je de architectuurprincipes te pakken!

Voorbeelden van concepten

In bijna elke organisatie werkt men in meer of minder mate conform concepten. Zo zijn er generieke of standaard concepten voor de business, besturing, informatie en techniek te onderkennen. Het zijn meestal deze concepten waar wij de principes en de architectuurprincipes van willen bekijken. Voorbeelden van businessconcepten zijn: een webshop, een duurzame productiemethode en het gebruik maken van afval als grondstof.

Voorbeelden van besturingsconcepten zijn: management bij exeception en corporate governance. Voorbeelden van informatieconcepten zijn: e-procurement (een vorm van het inkoopproces waarbij de leverancier zelf in het voorraadsysteem van de klant kan kijken) en CRM (het geautomatiseerd opbouwen van een integraal klantbeeld van de clientèle en dit maximaal gebruik voor crossselling en upselling in het verkoopproces).

Voorbeelden van technische concepten zijn: netwerk georiënteerde opslag, Rekencentrum en applicatie-integratie op basis van services.

Nu is het zaak om van enkele concepten het principe te formuleren, dat wil zeggen de werking. De andere betekenis van principe laten we hier achterwege. Dit zou namelijk alleen maar leiden tot het formuleren van uitgangspunten. We kunnen gebruikmaken van de weerstand van veranderingen in de organisatie om te zien welke principes in de concepten aanwezig zijn.

Stel we willen een nieuwe software applicatie in de organisatie gaan gebruiken als onderdeel van het CRM-concept. De oude applicatie wordt echter ook bij het inkoopproces gebruikt en kan daarom niet zomaar worden vervangen voor alleen het verkoopproces. Hier zie je gelijk een principe van de applicatie en de ondersteuning van processen: door een applicatie te gebruiken voor meer dan één proces, zijn de processen indirect van elkaar afhankelijk geworden.

Dit principe maakt de organisatie minder adaptief. We kunnen dit nu aangrijpen om een architectuurprincipe te formuleren dat moet gaan gelden voor de hele organisatie, bijvoorbeeld: onafhankelijke processen maken de organisatie adaptiever.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.