Artikel

Services onderkennen op basis van Dragon1

Wat zijn services? Waar in de organisatie kan ik ze onderkennen? Wat zijn voorbeelden van namen van services?

Op deze pagina wordt in een aantal stappen weergegeven hoe services zijn te onderkennen (op basis van Dragon1).

De meeste organisaties volgen momenteel de trend dat services worden onderkend om intern en extern flexibiliteit te creëren in processen, producten en diensten.

Een service (of een dienst) is het werk dat door een 'server' in opdracht wordt geleverd aan een 'cliënt'. Bijvoorbeeld als iets of iemand je werk uit handen neemt. Zoals een computer die voor alle computers het afdrukken van documenten op de printer uit handen neemt, met als gevolg dat de computers met ander werk door kunnen gaan.

  1. Stel vast wat de domeinen (verantwoordelijkheidsgebieden) en subdomeinen in uw organisatie zijn. In elk domein kunnen services worden geleverd. Bijvoorbeeld het domein ICT-infrastructuur, de unit Klant & Service of de gehele informatievoorziening.
  2. Stel vast welke onderdelen in deze domeinen in opdracht 'werk' (activiteiten, taken, handelingen) uitvoeren. Deze onderdelen zijn de 'servers'. Bijvoorbeeld computernetwerk X, afdeling Y of informatiesysteem Z.
  3. Stel vast voor wie deze 'servers' bepaald werk doen en welke afspraken daar over zijn gemaakt of moeten worden gemaakt qua kwaliteits(niveau). Overal waar werk geleverd wordt en waar afspraken over worden gemaakt is er sprake van een service.
  4. Gebruik de namen van de subdomeinen als namen voor groepen services. Bijvoorbeeld bij een gemeente: toezichtsdiensten (van de business), verwerkingsdiensten (van de informatievoorziening) en printing-services (van de ICT-infrastructuur). Services kunnen groot zijn als het werk omvangrijk is of klein zijn wanneer het werk niet veel om handen heeft.
  5. Wijs bij elke service die je onderkent een eigenaar aan. Spreek bij elke service af wie de server is, wie de cliënt is en wat het service level is.
  6. Het verdient aanbeveling om een service te zien als een geheel van werk waar een coördinerende server en verschillende deelservers voor aan de slag moeten. Meestal helpt het om het begrip 'verzorgen van iets' in het hoofd te houden. Dit geeft het beeld dat er verschillende dingen tegelijk en achter elkaar gedaan moeten worden.
  7. Maak een services-map en services-catalogus zodat iedereen overzicht en inzicht heeft in wat er is afgesproken in de organisatie.
Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.