Artikel

Applicatielandschapsplaat in de herkansing

Dynamische informatie van incidenten en scenario's maakt een landschapsplaat waardevol voor beslissers.

Iedereen kent tegenwoordig wel de applicatielandschapsplaat (ALP). Een grote A0-formaat poster waarop alle belangrijke informatiesystemen, informatiedomeinen, informatiestromen, applicaties, gegevensverzamelingen en diverse andere softwarecomponenten op staan weergegeven.

De ALP is een prachtige praatplaat. De structuur, samenhang en afhankelijkheden van de applicaties en de applicatie-achtigen staan er op weergegeven. Steeds vaker staat er ook op de poster aangegeven wie eigenaar is van de applicaties en wat de functies en services zijn die een applicatie levert, los van de technologie of technische vorm van de applicatie zelf.

Zo wordt de ALP een management dashboard voor IT-managers.

In de praktijk blijft een ALP vaak letterlijk en figuurlijk hangen. De maatregelen die genomen zouden kunnen worden of echter moeten worden genomen op basis van het inzicht dat uit de ALP blijkt, worden niet genomen. Hoe komt dat?

De applicatiebeheerders en ontwikkelaars zorgen er samen met de architecten voor dat er een eerste versie van de ALP komt, zodat voor iedereen inzichtelijk en overzichtelijk wordt welke applicaties waar zitten.

Wat vaak niet expliciet op die eerste versie staat is waar welke problemen zitten in de informatievoorziening en wanneer deze problemen optreden.

Bij het maken van een ALP wordt al te vaak vergeten dat het ongeoefende oog van de manager of directeur niet onmiddellijk ziet welke problemen er zijn met: 1) bepaalde patronen of opdelingen van informatie, services, functies tussen applicaties, of 2) bepaalde bijtende combinaties van technologieën.

Dynamische informatie van scenario's op de ALP is dan een oplossing!

Breng naast statische informatie over structuur, eigenaarschap en opdelingen van applicaties, ook altijd dynamische informatie aan op een ALP, zoals incidentenscenario's voor beheer, gebruik en ontwikkelingen.

De problemen (of incidenten) in een applicatielandschap treden vaak op bij het extreem gebruik van applicaties, het invoeren van applicaties of het onverwachts uitvallen van een applicatie. Dan pas blijkt bijvoorbeeld het belang of de afhankelijkheid van de desbetreffende applicatie in het geheel.

Voor managers en directeuren wordt een ALP van strategische waarde als een waarschijnlijk scenario van bijvoorbeeld een beheerincident, zoals het onderuit gaan van een centrale applicatie, in de kantlijn van de poster wordt uitgeschreven. Als men de impact ziet en snapt, dan pas gaat men handelen.

Met kleuren en opvallende symbolen kan de impact van het optreden van een gebeurtenis in de ALP worden aangegeven.

Als de ALP poster niet mag of kan worden voorzien van dynamische scenario informatie, dan kan worden gekozen voor het gebruik van geeltjes. In een workshop zijn op deze wijze de belangrijkste ramp- of doemscenario's goed na te spelen.

Maar nog belangrijker: de juiste maatregelen worden eerder genomen door de beslissers nu duidelijker is wat de impact is van bepaalde incidenten.

Hoe erg het optreden van bepaalde incidenten is, kan op diezelfde ALP blijken als de strategische uitgangspunten, bedrijfsdoelen en eisen erop staan vermeld.

Zo kan een architect met een architectuurvisualisatie in de vorm van een ALP elke directeur of manager aanzetten tot actie.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.