Artikel

Wat is de PXA? Een stuur op projecten

Hoe de stuurgroep en opdrachtgever weer controle krijgen over het project.

PXA staat voor Project aXeleratie Architectuur en is de innovatie op architectuurgebied die voor elk project toegevoegde waarde heeft.

De PXA is een speciaal ontwikkeld instrument voor opdrachtgevers en stuurgroepen van projecten die bij het ontwerp en realisatie van integrale bedrijfs-/IT-oplossingen nog meer directe sturing en controle op kwaliteit willen hebben.

De PXA is een kernachtige powerpoint-presentatie van ongeveer 20 slides en is ontwikkeld voor beslissers die willen zien dat visie, strategie, beleid en architectuur echt gebruikt wordt in een project.

De PXA laat stapsgewijs de opbouw van de architectuur van de integrale bedrijfs-/IT-oplossing zien die in een project wordt ontworpen en gerealiseerd. Dit inzicht krijgt de opdrachtgever doordat de gehele PXA voornamelijk uit architectuurvisualisaties, architectuurprincipes en ontwerpregels bestaat van de belangrijkste onderdelen van de bedrijfs-/IT-oplossing.

Architectuurvisualisaties en architectuurprincipes zijn instrumenten waarmee door beslissers en belanghebbenden op kwaliteit een project te sturen is.

De PXA smeedt drie losse handvatten aan elkaar: eisen, architectuur en ontwerp.

Hoe beter de architectuur is afgestemd op de eisen en hoe beter het ontwerp past binnen de architectuur en deze eisen daarmee mogelijk maakt, des te duurzamer en toekomstvaster is het resultaat.

Bijna elk businessproject of ICT-project van formaat maakt tegenwoordig gebruik van architectuur. Bij veel projecten wordt een project start architectuur document door architecten opgesteld.

Bij veel van deze projecten wordt echter dit project start architectuur document niet of nauwelijks gebruikt door opdrachtgevers, programmamanagers stuurgroepen, projectleiders en ontwikkelaars.

Het project start architectuur document is feitelijk vaak te dik en bevat geen of nauwelijks te begrijpen visualisaties. Hierdoor is het moeilijk om in korte tijd te doorgronden voor beslissers of de

architectuur op een juiste manier de strategische uitgangspunten en doelen heeft doorvertaald en of de solution architectuur voldoende past in de enterprise architectuur.

De PXA biedt een antwoord op deze problematiek. De PXA is kernachtig, klein en bevat de essentie. In feite alles om een project te kunnen sturen op basis van overzicht en inzicht.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van markpaauwe
Mark Paauwe
Dragon1 Inc. - CTO

Mark is zeer actief in het enterprise architectuur vakgebied. De kans is groot dat je hem op een evenement tegenkomt en dat het gesprek al gauw over architectuurvisualisaties en architectuurprincipes gaat.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.