Artikel

ITIL v3 en Enterprise Architectuur

Zonder architectuur geen geslaagde ITIL implementatie?

Vooruitlopend op de volgende editie van XR Magazine - met als thema IT Service Management en Architectuur - wil ik graag de volgende stellingen voorleggen aan de lezers van XR Magazine. De reacties op deze stellingen worden meegenomen in de komende editie van XR Magazine waarin ik mijn mening over deze stellingen zal geven.

 1. ITIL1 v3 positioneert architectuur in de Service Design fase (ontwerp van services) en impliceert dat architectuur ook een rol heeft in de Service Strategy fase (Demand Management en Portfolio Management). Service level managers moeten voortaan dus bij de Business-, Informatie-, en Technische Architecten (BITA) te raden gaan om de servicedefinities die in hun SLA moeten komen te laten bepalen.
   
 2. ITIL v3 positioneert de services in de Configuration Management Database (Service & Asset Management). De BITA moeten dus kaders stellen aan de inrichting van de CMDB qua scope en detailleringniveau. Ook moeten de BITA de architectuurontwerpen leveren van de services en de componenten waaruit deze zijn opgebouwd.
   
 3. ITIL v3 onderkent CSI (Continual Service Improvement) als fase in de levenscyclus van een service om vast te stellen of voldaan wordt aan alle eisen die aan de service gesteld worden. Deze eisen moeten ook de eisen vanuit architectuur bevatten zoals architectuurprincipes, architectuurmodellen en High Level Requirements. Dit impliceert dat de BITA tevens deelnemers zijn aan het toetsen van de ICT-services in de CSI fase.
   
 4. ITIL v3 stelt dat nieuwe en toekomstige behoeften van de business in de Service Strategy fase worden onderkend. Als een organisatie ITIL v3 toepast en BITA medewerkers heeft aangesteld, dan moeten deze BITA medewerkers ITIL v3 expert worden en hun rol innemen.
   
 5. ITIL v3 onderkent drie architectuurdomeinen die in andere architectuurmodellen niet worden gebruikt te weten: management architectuur, product architectuur en environment architectuur. Deze domeinen moeten in het TOGAF architectuurproces worden opgenomen en in de TOGAF subprocessen worden verwerkt. Dit maakt het mogelijk om BITA die TOGAF omarmen bekwame ITIL experts te maken.
   
 6. ITIL v3 claimt net als andere beheermodellen zoals ASL en BISL de wereld van architectuur, maar geeft geen invulling aan het architectuurproces en de rol van architectuur in het geheel. Zonder aanvullend architectuurraamwerk als TOGAF, DYA, Dragon 1 etc. zal elke implementatie van ITIL v3 een mislukking worden.
   
 7. Zonder rekening te houden met ITIL v3 en modellen als ASL, BiSL en het BEA-model (beheren onder architectuur model) zal architectuur niet de gewenste beheerbare oplossingen opleveren.

Uw reactie op deze stellingen kunt u plaatsen onder dit artikel of persoonlijk kenbaar maken aan Bart de Best via: bartb@dbmetrics.nl

Voetnoten
1 ITIL is eigendom en een geregistreerd merk van het Britse OGC

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van bartdebest
Bart de Best
dbmetrics - Beheerarchitect

Drs. Ing. B. de Best RI is werkzaam als beheerarchitect bij de top-100 organisaties in Nederland en daarnaast is hij docent bij IIR om zijn ervaringen te delen met vakgenoten.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.