Artikel

Professionals over architectuur: Leendert Hinds - Hints Company

In de serie 'Professionals over architectuur' delen professionals uit het architectuur vakgebied hun mening en visie over architectuur en werkzaamheden en vraagstukken waar ze momenteel mee bezig zijn. Deze keer aan het woord: Leendert Hinds van Hints Company.

Naam: Drs. Leendert R.E. Hinds
Functie: Applicatie en Database specialist
Bedrijf: Hints Company
Leeftijd: 53
Motto: ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard’

Aan welk project werkt u momenteel en welke rol heeft architectuur hierbij?

Momenteel werk ik bij een staalonderneming aan de migratie van Oracle 10 naar Oracle11 en aan de migratie van Windows 2003 naar Windows 2008. De migratie zorgt ervoor dat de Oracle databases op aparte databaseservers worden geplaatst. In de huidige architectuur opereren de applicaties en databases op dezelfde fysieke systemen. Dit leidt tot performance problemen op bepaalde tijden. Mijn rol hierbij is die van coördinator.

Hoe ziet de nieuwe architectuur van deze ICT-omgeving eruit?

De nieuwe architectuur zou er een stuk simpeler uit moeten zien. Met simpel wordt verstaan dat ieder fysiek systeem een aparte functie heeft, namelijk een databaseserver of een applicatieserver. Hierdoor wordt het beheer van de complete omgeving eenvoudiger. Ook wordt het beheer en onderhoud van zowel de applicaties als de databases op deze wijze goedkoper en transparanter. Dit houdt in dat de systeemparameters van de servers specifiek naar de wensen van de applicaties of de databases ingesteld kunnen worden.

Welke tips wilt u anderen meegeven om dit soort migratietrajecten tot een goed einde te brengen?

Het hanteren van een normale projectmatige aanpak volgens een door het project gekozen methode is wellicht vanzelfsprekend, maar wel belangrijk. Een goede gefaseerde planning is van wezenlijk belang. Daarnaast ben ik zelf geen voorstander van een ‘Big Bang’ invoering; een gefaseerde invoering is hierbij beter. Aangezien de onderneming vaak door moet blijven draaien is het net als een motor vervangen van een rijdende trein. Het geheel stopzetten en vervangen is geen optie. Tevens is een goede samenwerking met de diverse onderdelen in de organisatie, te weten applicatiebeheer, databasebeheer, systeembeheer en de gebruikersorganisatie van wezenlijk belang, evenals de noodzakelijke support van het management.

Welke vervolgstappen zijn nog mogelijk in dit migratietraject?

Na de implementatie van de databases en applicaties op aparte systemen zal virtualisatie de volgende logische stap zijn. Dat houdt in dat de diverse aparte fysieke systemen plaats zullen maken voor gevirtualiseerde systemen op een beperkt aantal fysieke systemen, waarbij de scheiding in database en applicatie functie nog steeds aanwezig zal zijn. In feite zijn wij dan al een vorm van PaaS en IaaS aan het implementeren.

Leendert Hinds is Applicatie en Database specialist en werkzaam bij Hints Company.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van Redactie
Redactie XR Magazine

XR Magazine - platform en gratis online vakblad over Enterprise Architectuur, ICT-Architectuur, BPM, SOA, IT-Service Management, Informatie Management

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.