Artikel

Een persoonlijk Dragon1 Architecture Portfolio™ opstellen - deel 5

In deel 4 hebben we getracht u te motiveren om het portfolio te gaan samenstellen. Het ging daarbij vooral om het verzamelen van beroepsproducten die u gemaakt hebt en waarmee u kunt aantonen over de gewenste competenties te beschikken.

Die beroepsproducten kunnen in verschillende domeinen zitten, maar over het algemeen denken we aan stukken zoals: jaarplannen, scenario- en impactanalyses, architectuurontwerpen en visualisaties. Nu we de beroepsproducten verzameld hebben moeten we de beroepsproducten nog waarderen en waarmerken. Hoe doen we dat?

Per beroepsproduct maken we een “START-formulier”. START staat voor:

  • Situatie: in welke situatie hebt u dit gedaan?
  • Taak: wie was de opdrachtgever, wat was uw taak, rol in deze situatie
  • Activiteiten: welke activiteiten zijn uitgevoerd in het kader van de opdracht?
  • Resultaat: wat was het resultaat van de activiteiten en hoe is dat beoordeeld?
  • Transfer: in hoeverre zou u dit een volgende keer hetzelfde of op een andere manier aanpakken? Denkt u dat het ook in andere (vergelijkbare) situaties zo zou lopen? 

Door de vijf vragen te beantwoorden wordt het voor de toekomstige lezers van uw portfolio duidelijk hoe de beroepsproducten tot stand zijn gekomen. Onder het kopje “activiteiten” kunt u nog aangeven welk deel van het beroepsproduct u zelf gemaakt hebt. Dat kan voorkomen als beroepsproducten in samenwerking met verschillende collega’s zijn samengesteld.

Uw portfolio kunt u voor verschillende doelen gebruiken. Om toelating te verkrijgen tot een vrije opleiding, om een nieuwe baan te verkrijgen of om een opdracht bij een opdrachtgever te krijgen.

Om uw portfolio te gebruiken voor toelating tot een studie zal een assessor uw portfolio beoordelen. Er wordt dan een beoordeling van alle beroepsproducten samen uitgevoerd. Uiteindelijk beoordeelt de opleider de actualiteit van de beroepsproducten. Zijn ze tien jaar geleden gemaakt of drie jaar geleden. Dat maakt nogal een verschil. Een andere beoordeling zijn de verschillende situaties of werkomstandigheden waaronder beroepsproducten tot stand zijn gekomen. Werkte u aan beroepsproducten vanuit verschillende rollen. Na deze deelbeoordelingen wordt er een eindbeoordeling van het portfolio gemaakt met het advies voor toelating tot de opleiding.

Met deze informatie zou u in staat moeten zijn om uw portfolio completer te maken. Begin met het maken van de START-formulieren.

Categorie:   
Auteur(s)
afbeelding van adpaauwe
Ad Paauwe
Dragon1 Academy

Ad Paauwe is werkzaam als management consultant en trainer/coach bij Dragon1 Academy.

 
Reacties
Jo Aendenroomer op woensdag 10 februari 2010 19:34

Lijkt me een mooi instrumentarium. Ik zoek nog naar de mogelijkheden om ook andere kleuren van De Caluwe te belichten!

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Indien het niet lukt om een reactie te plaatsen, stuur dan uw reactie naar redactie@xr-magazine.nl.
Alle inzendingen dienen correct, professioneel en beschaafd te zijn. IP-adressen worden gelogd, maar niet gepubliceerd. De redactie van XR Magazine behoudt zich het recht voor om anonieme reacties (niet op naam) of zonder geldig e-mailadres, te verwijderen zonder kennisgeving. Ook reacties waarin commerciële uitingen worden gedaan en/of commerciële producten en diensten worden aangeboden worden door de redactie verwijderd of ontdaan van commerciële uitingen zonder kennisgeving.